Fersk trailer og plakat til Ingvild Søderlinds spillefilmdebut Alle utlendinger har lukka gardiner

Den nye norske ungdomsfilmen Alle utlendinger har lukka gardiner er regissør Ingvild Søderlinds spillefilmdebut, med kinopremiere 6. mars. Nå er filmens trailer og plakat sluppet.

Alle utlendinger har lukka gardiner er også tittelen på Maria Navarro Skarangers debutroman fra 2015, som er utgangspunktet for denne filmatiseringen – adaptert av manusforfatter Hilde Susan Jægtnes (Alt det vakre, Hjertestart) og produsert av Cecilie Aspenes hos Miso Film.

Et helt år før dette prosjektet i det hele tatt gikk i opptak (sommeren 2019), kom det i offentlighetens fokus da Jægtnes i 2018 skrev en kronikk i VG, der hun gikk løs på ubesluttsomheten hos Norsk filminstitutt, vinklet som et kjærlighetsbrev dynket i skuffelse: «Kjære Norsk Filminstitutt, nok en gang har vi fått avslag på søknaden om filmproduksjonsstøtte. For tredje gang har du har dumpet oss med unnskyldningen «Det er ikke dere, det er meg» fordi du mangler penger til alle de gode prosjektene som søker om støtte. Men NFI, i dette tilfellet var det du som sjekket oss opp, og ikke omvendt.» (Hun fikk også svar av daværende spillefilmkonsulent, Ståle Stein Berg.)

Heldigvis ble enden på visa en lykkelig slutt – filmen er laget, og straks klar for premiere – og vi vil snart kunne stifte bekjentskap med rollegalleriet og Ingvild Søderlinds visuelle iscenesettelser av Navarro Skarangers kritikerroste skildring om et knippe ungdommers hverdag i Groruddalen i Oslo, beskrevet slik hos Filmweb: «…en film om hvor jævlig og vidunderlig det er å være forelsket, samtidig som det også er en historie om vennskap, savn og kjærlighet, om selvstendighet og løsrivelse, og om det å være ungdom i Norge og verden i dag.»

Med kortfilmen Jenny i 2010 gjorde Søderlind seg bemerket med iøynefallende visualitet og et tydelig blikk for ungdommers indre liv (Jenny kan ses i sin helhet på Vimeo), og filmen ble vist i Berlinalens Generation-program før den reiste verden rundt på festivaler. I 2016 rapporterte bransjebladet Rushprint at Søderlinds spillefilmdebut var i emning, men hverken Roy Jacobsen-adaptasjonen Vidunderbarnet eller Benjamin Hermansen-prosjektet 24 timer materialiserte seg.

Det er sikkert mange årsaker til at det til slutt skulle gå ti år fra suksessen med Jenny frem til hennes første langfilm ble en realitet, men nå som Alle utlendinger har lukka gardiner er klar for sin kinolansering, gir det publikum og kritikere omsider muligheten til å stifte bedre bekjentskap med Søderlinds stemme som filmskaper.

Nedenfor har vi limt inn den ferske traileren til Alle utlendinger har lukka gardiner og en av filmens teaser-plakater.