Erik Poppes portrettfilm om Per Fugelli åpner filmfestivalen i Tromsø i 2018

I et og et halv år, og helt frem til det siste, fulgte regissør Erik Poppe hverdagen til kreftsyke Per Fugelli – den høyt elskede legen, sosialmedisineren og samfunnsdebattanten som døde 13. september. Nå blir Per Fugelli – siste resept åpningsfilm på TIFF i januar 2018.

Nyheter om den forestående filmfestivalen i Tromsø er et sikkert vintertegn, og offentliggjøringen av den første tittelen på programmet markerer en slags oppstart for filmåret vi har i vente. Tradisjonen tro er åpningsfilmen i 2018 norsk, som Tungeskjærerne (2017) og Mannen fra Snåsa (2016) de to foregående årene, og for tredje gang på rad er altså TIFF-åpningsfilmen også en kinodokumentar.

Per Fugelli – siste resept blir ifølge festivalen «et meget personlig, tankevekkende og humoristisk portrett,» der Fugelli i tråd med sin offentlige tilstedeværelse åpner opp for et nært møte. «Vi har krangla, ledd og grått, og det er som om jeg har kjent ham hele livet,» forteller Erik Poppe til festivalen. «Å oppleve [Per Fugelli] fra første rad med hans stadige nye kloke påfunn og rampete fanteri, har gitt meg latterkramper den ene dagen og et dypt vemod den neste.»

Filmen får vanlig norsk kinopremiere 26. januar 2018. TIFF arrangeres for 28. gang, og foregår fra 15. til 21. januar. Montages vil som vanlig være tilstede og dekke festivalen bredt.

«Per Fugelli – Siste resept» (foto: Martin Otterbeck)