Digital restaurering og ambisiøs retrospektiv gir oss endelig alle Andrej Tarkovskijs filmer på Blu-ray

Den russiske mesterregissøren Andrej Tarkovskij rakk bare å lage syv spillefilmer, før han døde av kreft i 1986, bare 54 år gammel. Men innflytelsen disse syv filmene har hatt på filmhistorien er likevel formidabel, og nå skal hele Tarkovskij-katalogen igjen løftes frem for et nytt publikum.

Riktignok har Tarkovskijs filmer vært tilgjengelig på VHS og DVD opp gjennom årene, og på det amerikanske markedet – som de færreste har tilgang på grunnet regionsperrer – har et knippe av dem allerede vært tilgjengelig på Blu-ray i noen år (Criterions utgivelser av Solaris og Ivans barndom og Kino Lorbers Nostalgia og Offret utmerker seg), men mesterverkene Speil, Stalker og Andrej Rublev har fortsatt latt vente på seg – helt til nå.

Den britiske kinokjeden og distributøren Curzon Artificial Eye lanserer denne våren en komplett retrospektiv på kino av digitalt restaurerte kopier av alle de syv Tarkovskij-filmene, etterfulgt av komplette utgivelser på Blu-ray. Selskapet går ambisiøst til verks med sitt Tarkovskij-prosjekt, som beskriver slik på deres nettsider:

Screening from pristine new digital prints, the Russian auteur’s seven films will be showing at selected cinemas across the UK and Ireland from 20 May. Accompanied by newly commissioned posters, trailers, essays and short films, as well as a series of talks and events taking place around the country, Sculpting Time will examine these classic titles through a contemporary lens, introducing new audiences to these timeless landmarks of world cinema.

Om ikke retrospektiven kommer til Norge med det første, kan vi glede oss over at Blu-ray-utgivelsene kan importeres fra britiske nettbutikker. Dessverre slippes ikke alle de syv filmene i én Blu-ray-boks umiddelbart – her har de gått for en annen strategi. Ifølge Amazon.co.uk er det først Ivans barndom og Solaris som blir tilgjengelig, 23. mai, før Stalker slippes 13. juni, Nostalgia 27. juni, Offret 11. juli og Speil 1. august. Forunderlig nok står Andrej Rublev oppgitt med utgivelsesdato 26. desember, men la oss håpe at dette kan fremskyndes.

Her er traileren til Curzon Artificial Eye-retrospektiven, etterfulgt av omslagene til Blu-ray-utgivelsene.

«Ivans barndom» Bluray«Andrei Rublev» Bluray«Solaris» Bluray«Speil» Bluray«Stalker» Bluray«Nostalgia» Bluray«Offret» Bluray

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 7 kommentarer

 1. Thomas sier:

  Foretrekker 35mm på kino. Liker ikke utviklingen med digital restaurering.

  • Mads sier:

   Ja, fysj. Det Criterion gjorde med Apu-trilogien var forferdelig…

   https://www.youtube.com/watch?v=k5zib042hEs

  • Sveinung Wålengen sier:

   Mulig du troller, men hvis ikke: hvor mange Tarkovskij-filmer har du sett på 35mm? Jeg er helt enig i at lite slår en god 35mm-kopi, men de Tarkovskij-filmene jeg har sett i formatet på cinematekene i Tromsø, Trondheim og Oslo har i alle fall ikke holdt spesielt god kvalitet. Da blir det surmaget å være misfornøyd med restaurering. Tarkovskij er filmkunstens Hellige Ånd og alle bør glede seg.

 2. Thomas sier:

  Nei, hvorfor i all verden skulle jeg «trolle»? Jeg har sett et par på 35mm. Jeg er jo ikke den eneste som foretrekker 35mm, så forstår ikke at det skal være så sjokkerende?

  • Men står 35mm i et motsetningsforhold til digitalt restaurerte versjoner på Blu-ray? Selv vil jeg definitivt foretrekke å se restaurerte versjoner på Blu-ray i stedet for gamle DVD-versjoner («Speil» er for meg den mest etterlengtede BD-utgivelsen noensinne) – og så i tillegg oppsøke filmene på Cinemateket når anledningen byr seg (sist var for et par år siden, og da var det svært lenge siden de hadde vist Tarkovskij).

 3. Thomas sier:

  Nei da. Men var digital restaurering for kino jeg siktet til. Kino er dyrt, og jeg vil ha best mulig kvalitet. Har opplevd å se DVD på storskjerm for 100 kroner.

 4. Thomas F sier:

  Norsk Filmklubbsforbunds 35mm kopi av Stalker er fullstending utslitt. Jeg vet ikke om det overhodet finnes en annen eller bedre kopi i Norge. Disse nye versjonene er ekstremt velkomne, da jeg faktisk aldri har sett Stalker i god kvalitet! Gleder meg!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>