Den norske dokumentarfilmen Drone har vunnet fredspris i Berlin

Berlinalen 2015: Den norskproduserte og snart kinoaktuelle dokumentaren Drone ble tildelt filmfredsprisen «Cinema for Peace Award» under Berlinalen.

Dette melder Norsk Filminstitutt i en pressemelding mandag kveld. Det er første gang en norsk film mottar fredsprisen, og regissør Tonje Hessen Schei og produsent Jonathan Borge Lie var til stede på den hvite løperen i Berlin for å motta utmerkelsen.

Drone har allerede vunnet priser for Beste norske dokumentar og Menneskerettighetsprisen ved Bergen Internasjonale Filmfestival i høst, og ble tildelt Den norske fredsfilmprisen under Tromsø Internationale Filmfestival i januar.

Norsk Filminstitutt beskriver Drone slik:

Drone plasserer publikum ansikt til ansikt med ofrene for de amerikanske droneangrepene i Waziristan og de unge amerikanske dronepilotene som dreper fra andre siden av verden gjennom joysticks i USA. Filmen kommer med avslørende informasjon om CIAs hemmelige dronekrig, og med utgangspunkt i dagens situasjon stiller filmen kritiske spørsmål om framtidas krigføring. Drone er kontroversiell og har vakt debatt hos internasjonale medier som BBC, The Guardian og Huffington Post.

Drone har tidligere blitt sendt redigert versjon på TV, men skal nå ut på norske kinolerret den 27. februar.