Britiske Tricia Tuttle blir ny kunstnerisk leder for filmfestivalen i Berlin

Filmfestivalen i Berlin har over lang tid slitt med å finne tilbake til sin identitet i den internasjonale festivalfloraen, og nå gjør de et nytt forsøk på å skape en bedre fremtid: britiske Tricia Tuttle ble i dag ansatt som ny kunstnerisk leder for Berlinalen.

Tidligere i høst kom nyheten om at den nåværende ledelsen slutter, som satte i gang en del debatter. Det skal sies at det i noen internasjonale miljøer har vært skrevet lovord om festivalens programmering de siste årene, etter ansettelsen i 2019 av lederduoen Carlo Chatrian (en kritiker/kurator rekruttert fra langt smalere Locarno filmfestival) og Mariette Rissenbeek (som i hovedsak har hatt direktørrollen). Men for oss i Montages – og de fleste andre – har det vært påfallende at Berlinalen har vært i en langvarig, nedadgående spiral. Vi finner selvfølgelig alltid noen filmer av god kvalitet, men det går ofte lenge mellom vært store høydepunkt underveis i festivalløypa – samtidig som man ser 3-4 titler hver dag.

Tidligere leder Dieter Kosslick holdt et slags enevelde som sjef for Berlinalen fra 2001 til 2019, og var ikke heller å regne som en hoffleverandør av kunstnerisk kvalitet til hovedkonkurransen (selv om han ofte sikret store stjerner til den røde løperen), men under hans hegemoni var i alle fall flere av sideseksjonene å regne som trygge havner for store oppdagelser.

Tricia Tuttle hentes nå fra sin tidligere rolle som leder for BFI London International Film Festival (hun sluttet der i 2022), og med den tyske kulturministeren Claudia Roth i spissen har et utvalg jobbet med å gjøre nyansettelsen til et strategisk veivalg for Berlinalens fremtid. Hva det betyr, og hvilke kursendringer Tuttle vil bringe til Berlin, vil tiden vise. Hun tiltrer 1. april 2024, ifølge Screen Daily, rett etter at Chatrian og Rissenbeek fullfører sin periode med den kommende 2024-utgaven i februar.

For den nysgjerrige leser kan vi anbefale at dere tar en kjapp kikk på Tricia Tuttles egen liste over de ti beste filmene noensinne, slik de ble stemt frem av henne da tidsskriftet Sight & Sound gjorde sin kåring i fjor vinter. (Vi noterer oss et par valg som gi rynker i øyenbrynene, men også hennes kommentar til egen liste: «I am suspicious of consensus. There are films which perfectly achieve their own bold ambitious artistic aims and there are the lenses through which we view them. Personal, political, social and subject to change.»)

Montages vil som vanlig være på plass og rapportere hjem fra Potsdamer Platz og de vinterkalde gatene i Berlin når den 74. utgaven av festivalen går av stabelen 15.-25. februar.