Filmfrelst #433: Berlinale 2021 – Céline Sciammas Lille mamma

Vi så og snakket om «Lille mamma» i anledning den digitale Berlinalen i februar 2021, og denne episoden republiseres i anledning filmens norske kinopremiere fredag 29. oktober.

*

Berlinale 2021: I denne episoden av Filmfrelst snakker vi om Céline Sciammas kinoaktuelle nye film Lille mamma («Petite maman»). En film vi møtte med store forventninger, men likevel ble målløse av.

Céline Sciammas oppvekstskildringer står høyt i kurs på Montages, og med Petite maman returnerer den franske auteuren til barnets verden, som hun tidligere har utforsket i Tomboy (2011) og animasjonsfilmen Løvetannbarn (som manusforfatter, 2016). Det er en såkalt «liten film», med få rollefigurer og settinger – produsert under pandemien som den er — og ingen kunne forberedt oss på hvor original og rørende Petite maman er. Vi måtte klype oss i armen og spørre: Er dette Sciammas foreløpige hovedverk?

Jo mindre man vet om fortellingen på forhånd, desto bedre, så vi anmoder lytterne til å ta advarselen på alvor: I den første halvdelen (ca. 20 minutter) snakker vi om vårt forhold til Sciamma og Lille mamma sine kunstneriske kvaliteter, uten spoilere. Deretter beveger samtalen seg inn på fortellingen og temaene som behandles, og denne oppfordrer vi alle til å spare til etter man selv har sett filmen.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!