David Finchers Mank får premiere på Netflix i desember

Strømmegiganten Netflix har nå annonsert at David Finchers Mank får premiere 4. desember.

Betyr dette at David Fincher omsider skal få sin for lengst fortjente Oscar-statuett? Dette med vaskeekte og kule Hollywood-auteurer og Oscar-utdelingen er mildt sagt komplisert. David Fincher hadde i utgangspunktet sitt livs sjanse med The Social Network (2011), samme år som Darren Aronofsky trolig hadde sin eneste mulighet med Black Swan (2011). Men ingen av dem vant, for Akademiet var i stedet helt nødt til å skjenke sin kjærlighet til Tom Hooper og Kongens tale (2011). Filmen er nå glemt, men regissøren har nær sagt fått status som en av «de aller værste» med kalkunen Cats – og dessuten de utålelige Les Misérables (2012) og Den danske piken (2015), som ikke akkurat nyter høy status blant cineaster (vi slaktet alle sammen, her, her og her).

Christopher Nolan hadde en unik mulighet med sitt krigsfilmmesterverk Dunkirk (2017) – ribbet for elementer av science fiction, som Akademiet er kjent for å mislike – men det året ble det merkelig nok Guillermo Del Toro og hans fantasy-fabel The Shape of Water som stod høyest i kurs.

Når alt dette er sagt: I den spesielle korona-Oscar-sesongen, vel David Fincher stille sterkt med sin filmhistorisk orienterte fortelling, som kretser rundt produksjonen av selveste Citizen Kane (1941)? En front runner-posisjon krever naturligvis at filmen og mottagelsen er god – men har Fincher noen gang levert et arbeid som ikke tåler dagens lys?

Vi krysser fingrene for en fantastisk film, og gleder oss til å se Mank på Netflix i desember – og aller helst på det store lerretet i forkant.