Cinemateket i Oslo etablerer stumfilmfestival

I en fersk pressemelding annonserer Cinemateket i Oslo at en ny stumfilmfestival vil gå av stabelen til høsten. Arrangementet vil henvende seg til folk i alle aldre, og mange av forestillingene vil bli akkompagnert av levende og spesialkomponert musikk.

Selve programmet slippes først om noen uker, men Cinemateket kan avsløre at det blir både gatevisning, familieforestillinger og egne arrangementer for skoler og barnehager, og at åpningsfilmen blir signert Buster Keaton (med musikk av Cinematekets faste stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr for anledningen).

«Det er på høy tid å rette søkelyset mot stumfilmen og løfte fram den rike filmarven fra den tiden», forteller Cinematekets leder, Jan Langlo, i dagens pressemelding. «Vi har gjennom lengre tid eksperimentert med stumfilmkonserterter både i ordinært program og gjennom Den kulturelle skolesekken. Og stumfilmkonserter fenger! En stumfilmkonsert kan være en fantastisk opplevelse, og det er akkurat fantastiske opplevelser vi akter å gi Oslos befolkning disse dagene i oktober.»

Det er første gang Cinemateket i Oslo arrangerer stumfilmfestival, og målsettingen er at dette skal bli en årlig begivenhet. I fjor høst ble det klart at Cinematekets populære dokumentarfilmfestival Eurodok ikke lenger skulle fortsette, for å skape rom til nye initiativer og prosjekter.

Den første utgaven av Oslo stumfilmfestival vil finne sted 12.–15. oktober.