Asghar Farhadis snart norgesaktuelle Fortiden blir Irans Oscar-kandidat

Asghar Farhadi får muligheten til å gjenta Oscar-suksessen han gjorde med sin forrige film Nader og Simin — et brudd, når hans siste film Fortiden nå er valgt ut som Irans Oscar-kandidat i forkant av neste års utdeling. Fortiden hadde premiere under Cannes-festivalen i år og ble raskt plukket opp av Arthaus, og har foreløpig norgespremiere 25. desember.

Iran’s Farabi Cinema Foundation, som er ansvarlige for valget av landets Oscar-kandidat, hadde visstnok en liste med 12 aktuelle titler foran seg. Parvis Shabazis siste film Trapped var regnet som Fortidens tøffeste konkurrent.

"Fortiden"

Det gjenstår å se om Fortiden blir plukket ut i den endelige konkurransen om Beste fremmedspråklige film, der mange land slåss om å slippe gjennom nåløyet. Nylig ble det klart at Iram Haqs Jeg er din er Norges kandidat. Men med Farhadis statuett for Nader og Simin friskt i minne stiller nok iraneren med gode kort på hånden. Hans forrige film var også nominert i kategorien for beste originalmanus.

Fortiden har imidlertid fått kritikk på hjemmebane, der konservative stemmer har uttrykt misnøye med valget av Oscar-kandidat. Fars news agency har uttalt at “there is nothing Iranian in this film apart from a character who could have come from any other country.” Filmen er spilt inn i Paris og inneholder både fransk og persisk tale. Ali Mosaffa og Bérénice Bejo (som vant prisen for Beste skuespillerinne i Cannes) spiller hovedrollene.