Årets program for festivalen Movies on War vitner om knallsterk utgave

Filmfestivalen Movies on War, som arrangeres på Elverum i midten av november hvert år, blir stadig mer ambisiøs – og årets program vitner om en av de sterkeste utgavene siden oppstarten i 2011.

Med et tematisk fokus på filmer om krig og konflikt, fred og forsoning, er Movies on War på papiret å regne som en «nisjefestival», men ser man på filmene som vises i 2019-utgaven (21.-24. november) begynner begrepet nisje å bli mindre presist – her er det stor bredde i både sjanger og uttrykk, selv om det tematiske fokuset står ved lag.

Etter eget utsagn har Movies on War ambisjoner om at publikum skal få oppleve «noen av årets desidert sterkeste filmer» på Elverum, og i dette utvalget er de ikke langt unna å oppfylle lovnaden. Høydepunktene kommer tett, og kritikerroste titler som Monos, For Sama og La llorona er alle å regne som sterke anbefalinger fra oss i Montages. I tillegg noterer vi oss det gledelige faktum at Movies on War har sikret seg norgespremiere på Agnieszka Hollands nye film Mr. Jones, som vi så på Berlinalen og trakk frem i denne podkastepisoden. Til Elverum kommer dessuten filmens produsent og manusforfatter Andrea Chalupa, som vil innlede til visningen av Mr. Jones med et foredrag om «mediemakt, vestens korrupsjon og tilblivelsen av filmen».

Her er noen andre programtitler fremhevet i en pressemelding om årets utvalg:

One Child Nation (Nanfu Wang og Jialing Zhang, 2019) – Grand Jury Prize ved Sundance tidligere i år, en urovekkende dokumentar om konsekvensene av Kinas ettbarnspolitikk.

The Cave (Feras Fayyad, 2019) – rett fra People’s Choice Documentary Award i Toronto til første visning i Norge. Om et underjordisk sykehus i Ghouta, Damaskus, og de som driver det.

Swallows of Kabul (Zabou Breitman og Eléa Gobé Mévellec, 2019) – en animasjonsfilm basert på romanen Svalene i Kabul av Yasmina Khadra, nydelig håndtegnet om fire vonde skjebner under regimet i Afghanistan. Nominert til beste animasjonsfilm ved EFA.

Flukten fra Øst-Tyskland (Michael Herbig, 2018) – årets åpningsfilm tok hjem publikumsprisen fra Haugesund, og forteller den utrolige og sanne historien om to familier som forsøker å flykte fra Øst- til Vest-Tyskland med en hjemmelaget luftballong. Til festivalåpningen kommer Günther Wetzel, som var med på den farefylte ferden.

I tillegg til det internasjonale programmet har Movies on War et nordisk konkurranseprogram, med filmer under 60 minutter, og utover det som skjer i kinomørket stiller dokumentarfotograf Rune Eraker med en tilhørende festivalutstilling. Komplett program ligger ute hos Movies on War.