Festivalen Movies on War har offentliggjort årets program

Årets program for Movies on War i Elverum, filmfestivalen om krig og konflikt, fred og forsoning, er klart.

Festivalsjef Øystein Egge er glad for å kunne ønske publikum velkommen tilbake til Elverum: «Nå kan vi endelig fylle salene igjen. Der det var noe manglende utvalg av film i fjor, har jobben i år vært litt mer utfordrende med tanke på alle premierene som har kommet på løpende bånd, men det er så klart et luksusproblem». Dette er nok den viktigste årsaken til at for eksempel en så opplagt MoW-vennlig tittel som Ari Folmans Where Is Anne Frank ikke har funnet veien inn i programmet.

I år blir det nødvendigvis mer genuin festivalfølelse enn i fjor: «Tradisjonen tro tilbyr vi kunstneriske opplevelser hånd i hånd med informasjon og innsikt i tiden vi lever i. Vi tilbyr engasjerende opplevelser, og etter covid kan vi endelig gjøre mer «festival» ut av festivalen, med sosiale tiltak, festivalcafé og festivalpub,» forteller Egge til Montages.

Videre presiserer han: «I år blir det et slags underliggende fokus på aktivisme, og vi har et eget Afghanistan-program som dessverre er veldig aktuelt akkurat nå»

*

Her er noen av høydepunktene fra programmet, med festivalsjefens egne kommentarer:

Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam (Nefise Özkal Lorentzen, 2021): «Årets åpningsfilm tar for seg en modig kvinne som utfordrer etablerte normer. Nefise Özkal Lorentzens portrett av imam, aktivist og advokat Seyran Ates er nært, og hvis man kjenner regissørens filmografi kan man se at hun har funnet en slags tvillingsjel i sitt subjekt. Seyran og nevøen hennes, Tugay Sarac, deltar på visningen sammen med Loretzen, og det blir dessuten en samtale mellom Ates og sokneprest Geir Wiknes under festivalen.

Memory Box – En historie om kjærlighet (Joana Hadjithomas og Khalil Joreige, 2021): «Memory Box er stappfull av filmatiske ideer og tar oss med til Beirut på 80-tallet. Filmen er sjarmerende og stappfull av nostalgi, musikk og underliggende alvor. Memory Box var et høydepunkt fra årets filmfestival i Berlin.»

Evolution (Kornel Mundruczo, 2021): «Mundruczo (Jupiters måne) tar for seg hvordan traumene fra Holocaust forplanter seg gjennom generasjoner. Filmen er delt inn i tre kapitler med svært forskjellige uttrykk – den går fra absurdisme og svart komedie til sosialrealisme. Regissørens signaturtrekk som lange tagninger og virtuost kameraarbeid er fremtredende.»

Flukt (Jonas Poher Rasmussen, 2020): «En av årets mest kritikerroste filmer forteller om Amin og hans flukt fra Afghanistan. Vi kunne ikke unngå å sette den opp i år, og viser den i forbindelse med et fokus på Afghanistan, sammen med filmen Swallows of Kabul (Eléa Gobbé-Mévellec, Zabou Breitman, 2019).»

Little Palestine (Diary of a Siege) (Abdallah Al-Khatib, 2021): «En av årets sterkeste dokumentarer er et sannhetsvitne fra beleiringen av Yarmouk-distriktet i Damaskus og er filmet mellom 2011 og 2014 av regissøren selv og hans venner. Dette skaper en helt særegen nærhet til det å befinne seg under beleiring – Al-Khatib skildrer håp, musikk og kampvilje, mørke, stillhet og sult. Hovedpersonene er portrettert med påfallende kjærlighet.»

President (Camilla Nielsson, 2021): «Et omfattende innblikk i presidentvalget i Zimbabwe i 2018 hvor vi følger presidentkandidat Nelson Chamisa og hans team fra valgkamp til kamp mot åpenbart valgfusk og overgrep. En oppsiktsvekkende og spennende dokumentar. Tidligere leder for ungdomsorganisasjonen til opposisjonspartiet Bevegelse for demokratisk endring, Tererai Obey Sithole, kommer på festivalen.»

«Og så viser Elverum filmklubb Den store illusjonen (Jean Renoir, 1937)! En film som har holdt seg bemerkelsesverdig godt.» Det skriver vi under på, og benytter anledningen til å anbefale vårt essay om filmen, signert Gabriele Plukaite.

Movies on War kan også skilte med et konkurranseprogram for filmer under 60 minutter. De nominerte kan vinne hovedprisen på 10 000 kroner sponset av Sparebank1 Østlandet, samt Per Væringsaasens filmpris på 5000 kroner gitt av en jury bestående av elever ved Elverum folkehøgskole. Det arrangeres også en pitchekonkurranse med 100 000 kroner i potten (også denne sponset av Sparebank1 Østlandet).

Som tidligere får festivalen besøk av gjester i programmet «Books on War». Marte Michelet og Anne Bitsch skal i samtale moderert av Birgitte Sigmundstad om å utfordre vårt nasjonale selvbilde.

Den ellevte utgaven av festivalen går av stabelen i perioden 17.-21. november.