Anja Breien tildelt Filmklubbprisen

Selveste Anja Breien har vunnet Filmklubbprisen for sitt engasjement og sin formidling.

«Årets prisvinner brenner for filmformidling, og har vist at norsk film kan være revolusjonerende og våken. Filmklubbprisen 2020 gikk denne uken til en kvinne som er en sann venn av filmen», heter det i dagens pressemelding.

Prisen ble delt ut på Cinemateket i Oslo 25. august. Filmklubbprisen er Norsk filmklubbforbunds høyeste hedersbetegnelse og tildeles noen som gjør en ekstraordinær innsats for filmklubber og filmkultur.

Vi hyllet nylig Anja Breiens kunstnerskap her på Montages, i vår nye spalte Omakase.

Anja Breien og Mona Sjøli, styreleder i Norsk filmklubbforbund
(foto: Sigurd Moe Hetland).

Her er juryens begrunnelse:

«Vinneren av årets pris har jobbet utrettelig for Filmen med stor f og for filmkulturen i hele sin karriere.

I flere tiår har hun vært en tydelig stemme i norsk film: særegen, uredd, kunstnerisk nyskapende og, ikke minst, feministisk. Hun også er en av få nordmenn som har hatt en film med i hovedkonkurransen i Cannes. Med sine filmer innen både fiksjon og dokumentar, har hun røsket tak i politiske og eksistensielle tema og vist at norsk film kan være revolusjonerende, våken og vel så god som andre steder nedover på kontinentet.

I tillegg til sitt virke som filmskaper, kommer hennes engasjement for det som skjer etter filmen er ferdig: Formidlingen – møtet mellom film og tilskuer. Denne regissøren har så vidt vi vet aldri takket nei til et besøk hos landets filmklubber. I Bergen filmklubb vitser de med at de inviterte henne til regissørsamtale da de viste den første filmen i hennes anerkjente trilogi, men at hun like godt dukket opp da de viste de to neste også.

Årets prisvinner har flere ganger vært hos Oslo-studentenes filmklubb, Cinema Neuf. Her har hun innledet sine filmer og vært med i samtaler i etterkant av visningen. Til stor begeistring for publikum har hun delt sin erfaring fra den norske filmbransjen og uttrykt viktigheten av den filmformidlingen som skjer i klubbene. Hun har også alltid talt filmkulturens og filmkunstnernes sak i offentlig debatt.

Styret i Norsk filmklubbforbund er stolte av å meddele at vinner av filmklubbprisen 2020 er Anja Breien

Tidligere vinnere er prisen er blant andre Tor Fosse, Martha Otte, Jan Erik Holst og Jon Iversen.