Alejandro Jodorowsky gjester årets Film fra Sør

Den «psykospirituelle» filmens store mester, Alejandro Jodorowsky, gjester årets utgave av Film fra Sør.

Kultlegenden fikk sitt etterlengtede comeback med den selvbiografiske The Dance of Reality, som deltok i hovedkonkurransen under fjorårets Film fra Sør, hvor den mottok Sølvspeilet – festivalens gjeveste pris. Under årets festival vil Jodorowsky få overrekt festivalens ærespris, The Silver Mirror Honorary Award, for «sin enestående evne til å utfordre filmuniversets grenser.» Prisen har tidligere gått til navn som Apichatpong Weerasethakul, Hirokazu Koreeda og Abbas Kiarostami.

I anledning besøket, som er et samarbeid mellom Norsk filminstituttFilm fra Sør og Serieteket, vil den chilenske eksentrikeren besøke Filmens Hus for et knippe regissørsamtaler, etterfulgt av boksignering ved Deichmanske. Programmet er som følger:

Torsdag 16. oktober kl. 20.00: The Dance of Reality med regissørsamtale, Cinemateket.

Fredag 17. oktober kl. 20.30: The Holy Mountain med regissørsamtale, Cinemateket. Samtale mellom Cinematekets Kjell Runar Jenssen og Jodorowsky om filmografien hans.

Lørdag 18. oktober kl. 14.00: Intervju og boksignering, Serieteket, Deichmann på Grünerløkka. Morten Harper intervjuer Jodorowsky om hans grafiske noveller og hans store innflytelse på den europeiske tegneseriebransjen. Boksignering i etterkant.

Lørdag 18. oktober kl. 20.00: Jodorowsky’s Dune, samtale med Jodorowsky og Frank Pavich, Cinemateket. Film fra Sørs avslutningssermoni med visning av Jodorowsky’s Dune. Jodorowsky møter Pavich, regissøren av filmen, til samtale om Dune-prosjektet og mottar festivalens ærespris.

«The Holy Mountain»
«The Holy Mountain»
«The Dance of Reality»
«The Dance of Reality»

Kunstnerisk leder for Film fra Sør, Lasse Skagen, uttaler følgende ovenfor Montages:

For meg personlig har arbeidet med besøket vært veldig spennende og utfordrende. Og ikke minst er det en stor fjær i hatten for Film fra Sør-festivalen. Den oppblomstrede interessen for Jodorowskys arbeider gjør ham svært ettertraktet, så det har vært krevende å få spikret dette besøket. Men når han nå først kommer, er vår ambisjon å vise frem mest mulig av det utrolige universet han spenner over – og sørge for at det er et besøk han vil se tilbake på med gode minner, når han returnerer til sitt hjem i Paris.

Som man kan lese i artikkelen i Aftenposten K denne måneden, har 85-åringen fortsatt plenty av krutt i pistolen – og vi får se om han vil skyte mer fra hofta i Oslo. Jeg gleder meg til å møte ham!

I samarbeid med Cinemateket vil Film fra Sør foreta et dykk ned i Jodorowskys absurde filmografi med et retrospektiv bestående av seks spillefilmer, én kortfilm, samt dokumentaren Jodorowsky’s Dune. I tillegg vil The Dance of Reality bli vist som en del av Cinematekenes program.

En skikkelig gladnyhet! Hold av datoene, årets Film fra Sør går av stabelen fra 9. – 19. oktober.