Aksel Hennie får internasjonale kolleger i Erik Skjoldbjærgs Pioner

Regissør Erik Skjoldbjærg (Nokas) har nå i september satt i gang med opptakene på sin nye film, Pioner, en thriller om yrkesdykkere som bidrar til den norske jakten på oljeforekomster i Nordsjøen på 80-tallet. Aksel Hennie spiller hovedrollen, og nå er det klart hvilke internasjonale skuespillere som blir en del av rollebesetningen.

Etter suksessen med Insomnia (1997) ble Erik Skjoldbjærg en av få norske regissører som utenlandske kritikere og produsenter fattet interesse for, og med Prozac Nation i 2001 gjorde han sin første amerikanske film. Selv om dette er over ti år siden nå, er det ingen overraskelse at Skjoldbjærg med Pioner evner å tiltrekke seg kvalitetsskuespillere fra langt utenfor norske grenser. Og ettersom handlingen er satt til det norske oljeeventyrets spede begynnelse, faller det seg også naturlig at utenlandske rollefigurer er en del av historien.

Stephanie Sigman

I Pioner vil vi bl.a få se amerikanerne Wes Bentley (American Beauty, The Hunger Games) og Stephen Lang (Avatar), to etter hvert velkjente karakterskuespillere. En av filmens få kvinnelige roller er også en av de mest overraskende og inspirerte casting-valgene – her har Skjoldbjærg plukket meksikanske Stephanie Sigman – som overveldet oss i Montages-redaksjonen ved fjorårets filmfestival i Cannes med sin rystende gode rolleprestasjon i Miss Bala (DVD-aktuell i Norge i disse dager). Også australske Jonathan LaPaglia blir å finne i rollebesetningen i Pioner, som skal filme gjennom hele høsten – blant annet på location i Uddevalla, Karlskrona, Reykjavík, Bergen og Hamburg.

Norsk kinopremiere ventes å bli høsten 2013. (Sjekk for øvrig også ut denne reportasjen hos VGTV, hvor Aksel Hennie forbereder seg til rollen ved å dykke til 50 meters dyp.)