Filmfrelst #536: TIFF 2023 – Corsage

Montages er offisiell mediepartner med Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og intervjuer.

*

TIFF 2023: I denne episoden fra årets filmfestival i Tromsø ser vi nærmere på Marie Kreutzers Corsage, et kostymedrama med Vicky Krieps i hovedrollen som keiserinne Elisabeth av Østerrike-Ungarn.

Keiserinne Elisabeth (som ofte omtales under kjælenavnet Sissi, og tidligere er portrettert av Romy Schneider på lerretet i en trilogi Sissi-filmer fra 1950-tallet) er en myteomspunnet skikkelse hvis liv her blir gjenstand for en ny filmatisering, der den østerrikske regissøren Marie Kreutzer tar seg store kunstneriske friheter. Periodeskildringen (vi følger keiserinnen gjennom årene 1877 og 1878) blir en slags forlengelse eller speiling av hovedpersonens sjelsliv – som blir satt på prøve idet hun bikker 40 og havner i en identitetskrise.

Corsage ble gjenstand for rungende applaus i Cannes da den ble vist i sideprogrammet Un certain regard i 2022, men vårt podkastpanel i Tromsø er ambivalente til hvordan filmen forvalter sine ideer, og i hvilken grad den har noe på hjertet. Episoden inneholder ingen spoilere.

Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, sammen med regissør Emilie Blichfeldt.

God lytting!