Filmfrelst

Filmfrelst #249: Andrej Tarkovskijs Solaris

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Andrej Tarkovskijs Solaris (1972) vises fra torsdag 10. november i alle byene. I Oslo er første visning fredag 11. november, i Kristiansand tirsdag 15. november. Visningstider finnes her, eller sjekk oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne episoden av Filmfrelst snakker vi om Andrej Tarkovskijs Cinematekene-aktuelle science fiction-klassiker Solaris (1972), og oppfyller med dét endelig vår lovnad til lytterne om å diskutere den russiske mesteren her på podkasten.

Solaris er like gåtefull som den er tankevekkende; den eksistensielle science fiction-fortellingens grande dame, basert på Stanisław Lems roman ved samme navn. Filmen er sanselig og vakker på en måte som er umiskjennelig for Tarkovskij, men med et kjølig drag over ansiktet – som «sjangerfilm» virker den forbausende lite interessert i det teknologiske og menneskeskapte.

Ved mikrofonene sitter Roskva Koritzinsky, Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. Mads sier:

  Trump ble president og Filmfrelst-episode om Tarkovskij. Nå kan virkelig alt skje :)

 2. Geir Antonsen sier:

  Anbefaler dere criterion versjonen på blu-ray eller er den mer tilgjengelige (i norge) Curzon Artificial Eye versjonen lik teknisk? Vil definitivt ha versjonen med best bilde/lyd.

 3. Dag Sødtholt sier:

  DVDBeaver pleier å være en bra ressurs for å sammenligne utgivelser: http://www.dvdbeaver.com/film5/blu-ray_reviews_73/solaris_blu-ray.htm

 4. Tommy Larsson sier:

  Takk for flott podcast, og tipset om filmen på Cinemateket i Oslo! Satser på en 3-4 timers lang podcast om Tarkovskijs filmografi snarest :)

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>