Trailer

Her er den første teaser-traileren til Star Wars: Episode VII – The Force Awakens!

Regissør J.J. Abrams fikk æren av å ta over stafettpinnen fra George Lucas da Star Wars-universet i 2012 ble sendt videre til en ny filmgalakse med salget av Lucasfilm til Disney. Nå er første film i den nye æraen, Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, ferdig innspilt – og i dag ble den aller første teaser-traileren sluppet.

For mange filminteresserte, gamle som unge, blir antageligvis The Force Awakens neste års absolutte høydepunkt på kino. Publikumsoppslutningen og -interessen rundt Star Wars-universet kan vanskelig overdrives, og som popkulturelt fenomen tilhører Star Warsflere generasjoner. Fra de som er godt voksne, som ble frelst da første Star Wars-film kom på kino i 1977, via de som så originaltrilogien på VHS på 80- og 90-tallet, og relanseringen på kino i 1997, frem til de som ble bitt av basillen av prequel-trilogien ved årtusenskiftet. Innimellom filmene har man bøkene, dataspillene, animasjonsseriene etc.

Star Wars er et gigantisk underholdningsunivers – dypt og inderlig kommersialisert – men med spillefilmene som noe hellig og ærverdig i midten av det hele. Når en tredje Star Wars-filmtrilogi nå påbegynnes med The Force Awakens, er det ikke bare die hard-fansen som gleder seg – dette pirrer nok også hjertene til de fleste filminteresserte, inkludert oss i Montages-redaksjonen. På mange måter er slippet av denne teaser-traileren derfor ladet med forventninger om noe helt spesielt, og antageligvis nostalgisk. Håpet om gjenfødelse av noe religiøst for mange, forventninger om en bra ny Star Wars-film fra andre.

Før vi kommer med våre kommentarer til disse aller første bildene fra J.J. Abrams‘ film, foreslår vi at dere ser teaser-traileren, som er her – enten på iTunes, eller via YouTube nedenfor:

Det første som må sies om dette klippet, er at det er en teaser – i ordets rette forstand. En serie øyeblikk og momenter fra The Force Awakens glir forbi i løpet av montasjens 88 sekunders varighet, og vi får både introdusert nye rollefigurer og møte i alle fall én gammel kjenning: The Millennium Falcon, Han Solos romskip – i sedvanlig gravitasjonsløst og lekent driv over himmelen. Blant de nye fjesene er det John Boyega, Daisy Ridley og Oscar Isaac som gjør seg mest gjeldende, med hvert sitt nærbilde. Boyega fremstår som en villfaren stormjeger uten hjelm, unge Ridley ser ut til å speile rollen Luke Skywalker hadde i 1977-originalen – og Isaac ser vi som pilot i opprørsalliansens X-Wing Starfighter.

Men noe særlig nærmere et plott kommer vi ikke av denne teaseren, og det er naturligvis noe av poenget. En liten smakebit, men likevel alle mulige løse tråder – som man må spare seg til 2015 for å få vite mer om. Likevel, dette føles som en velfungerende teaser. Den gjør ingen feil, selv om den heller ikke byr på den store wow-faktoren. J.J. Abrams har bygget et rykte for sitt hemmelighold, og det fortsetter han med nå som hans Star Wars-film skal markedsføres. Vi noterer oss at kampanjen er i gang, og krysser fingrene for at The Force Awakens mest av alt blir en film vi kan glede oss til – ikke bare et produkt.

J.J. Abrams’ Star Wars: Episode VII – The Force Awakens har premiere 16. desember 2015.

The Force Awakens The Force Awakens The Force Awakens The Force Awakens The Force AwakensThe Force Awakens

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 18 kommentarer

 1. Eirik Myhr sier:

  Ja! Hvorfor ikke? Det er min umiddelbare magefølelse etter å ha sett teaseren for første gang, og etter å ha vært skeptisk til dette her (Abrams-Star Wars) veldig lenge. Dette ser da virkelig ikke så halvgæli ut. Begynte nesten å glede meg litt, jeg nå.

 2. Batman sier:

  Er det stemmen til Benedict Cumberbatch? Høres mistenkelig mye ut som han i starten der?

 3. Geir J. Olsen sier:

  Herregud dette LUKTET og FØLTES mye mer STAR WARS enn noen av Ep 1-3!!!

  Gud, nå gleder jeg meg HARDT.

  *caps lock av*

 4. Verdt også å merke seg at det du hører er ORIGINALSKREVET musikk av John Williams spesielt for denne teaseren. Siste halvdel er et riff over temaet, men første halvdel presenterer noen interessante partier. De mørke, pulserende ostinatene og strykerharmoniseringene minnet meg mye om WAR OF THE WORLDS.

  Herregud, som vi gleder oss!

 5. Lars T. Moen sier:

  Leser en del kommentarer om at crossguard på lightsaber er teit.
  Personlig fikk jeg frysninger.

 6. Eirik sier:

  «Voice over» tilhører Andy Serkis, skriver Collider i kveld.

  Har en sterk følelse av at 75% av klippene her er iscenesatt spesifikt for teaseren. Det er typisk Abrams taktikk og filmen avsluttet innspillingen for kun tre uker siden.

  Liten tvil om at den nye ledertrio er Ridley, Boyega og Isaac. Sith lorden vi ser i den snøkledte skogen, er høyst trolig Adam Driver. Er glad de profilerer de nye ansikter. Alle vet at Luke, Han Solo,Leia osv er en viktig del av kontinuiteten her, men hold heller tilbake hva angår markedsføring av nostalgi, til vi kommer tettere på premieredato. X – Wings og Falcon holder fint nå.

  Crossguard på lyssabel er upraktisk, ja. Men det ser rett og slett ultrakult ut.

  Hat kommentarer i retning av CGI utseende og håndholdt kamera florerer allerede i kommentarfeltene, men positiv reaksjon i massevis, såvidt jeg kan se også. Star Wars er mye følelser, simpelthen en følelse ofte, som springer ut av barnlig lyst for drømmen om eventyret, langt der ute, et sted i universet. Og må inneholde en stor dose av kreativ fantasi, men også klassisk historiefortelling. Det her er virkelig en teaser, jeg klarer ikke og hente noen plotspor ut av dette. Det gjør det spennende!

  Liker fotball droiden.

  Ingen Disney, Lucasfilm eller Bad Robot logo i forkant. Ingen Abrams profilering.

  Men, det som virkelig gav meg frysninger her, var John Williams. Herregud som den mannen har manipulert min barndom. Det oser også av eksklusivitet over at teaser partiet er nyskrevet og nylig innspillt. Nå er musikken til Star Wars så ikonisert så jeg ser det slik at det nesten er umulig og ikke bli fanget av sin egen suksess på den måten. At Williams orker, i hans alder, og samtidig se med nye vinklinger på sine Star Wars komposisjoner, og utvikle universet, er storartet.

 7. Morty Olsen sier:

  Noe usjarmerende teaser. Teit fotball droid, og banal opp/ned kors symbolikk lasersverd. Meh.

  • Eirik sier:

   Opp / ned kors symbolikk? Ja. Det hadde tatt seg ut, at Star Wars kjører ut med kristne virkemidler. Tror «The Force» vil ha tilbake navnet sitt.

   Nerd spekulasjon: Lyssabelen har to ventiler til hver side, over skaftet, hvor den voldsomme energien kommer ut, ellers vil den eksplodere i hånden på eieren. Sjekk, han antenner laser strålen først, de to strålene til siden, forsinket. En lyssabel bygget med ekstra sterke krystaller, eller så er våpenet fra oldtiden, ( type Knights of the Old Republic), og er vanskelig og kontrollere, det er som laserstrålen nærmest vibrerer.

   Andy Serkis som Darth Plagueis, som vekker til live både seg selv og den mørke siden. Adam Driver som mentalt ustabil, manipulert til den mørke siden, Sith elev. Ren spekulasjon dog.

  • Morty Olsen sier:

   Heisann Eirik

   Jeg skriver bare at den er banal, jeg er nok ikke alene om akkurat det. Greit illustrert med dette bildet: http://i.imgur.com/2l4IvPw.jpg

   For meg skal det fungere visuelt, Star Wars er fiksjon og morro. Ikke noe der trenger den realismen en film som kanskje Interstellar er mer avhengig av.

 8. Dette var utrolig skuffende.

  Det eneste som var kult var x-wing, millenium falcon og old-school tiefighters.

  Den fotball-droiden var ufattelig teit. Scooter-speeder også.

  Og tilbake til Tatooine…. oppfinnsomt.

 9. Geir J. Olsen sier:

  «Utrolig skuffende»?

  Hva er det du forventet av en teaser? Allerede ørten bilder av Han Solo, Luke og Leia? Eller at gigantiske actionscener allerede skulle være ferdig når innspillingen av filmen ble avsluttet denne måneden?

  • Morty Olsen sier:

   En teaser kan da veare saa mangt, se bl.a. paa J.Js fantastiske veldreide Star Trek-teaser. Hvorfor kan man ikke forvente mer? Hvorfor kan man ikke veare skuffet?

   Jeg er enig at dette er meh. Teit droid som ligner paa en fotball, og en lasersverd som roper memehelvette i all fremtid. Jeg tror de hadde tjent mer paa aa kun millenium falcon, og dermed kanskje teaset enda mer enn dette. I alle fall for min del.

  • Einar Næss Jensen sier:

   Det hadde holdt med Millennium Falcon.

   Teasere. Til Phabtom Menace var veldig mye bedre enn dette. Håper det betyr at dårlig trailer=bra film og bra trailer=dårlig film

  • Einar Næss Jensen sier:

   Jeg forventer av en teaser som jeg har ventet på, at den skal gi meg lyst til å se filmen

   Lysten er ikke overbærende, for å si det mildt.

  • Eirik sier:

   You want fun?

   https://www.youtube.com/watch?v=qpfWrh1scZU&feature=youtu.be

   Som mangt annet, balanserer Star Wars hårfint på kanten av sin egen ekstreme popkultur posisjon og sterke tro på klassisk historiefortelling. I særdeles grad gjelder det for de nye filmene. Akkurat den Game of Thrones aktige scenen i skogen, gjør nettop det, og tipper nesten over pga Andy Serkis stemme. Og det er sikkert 100 ting jeg kunne tenke meg og heller se i denne teaseren, en det som blir vist. Men det er jo det, viten om at det skjuler seg noe godt bak, en historie om det gode og det onde, og det grå i mellom, som jeg elsker og ta og føle på. I så fall, tåler jeg en «banal iscenesettelse».

   Når en kynisk fanboy surpomp som Devin Faraci hyper den nye «Fifadroiden», som allerede er elsket av mine to nevøer på 10 og 12, som en Wall- E, som en R2-D2 for Instagram generasjonen, så har vel teaseren gjort nytten sin allerede….ikke sant? «This is not the movie you are looking for»? For og omskrive et kjent sitat fra Star Wars. Ja, filmen er ikke engang klippet. Dette er markedsføring….

   http://badassdigest.com/2014/11/30/i-love-star-wars-the-force-awakens-ball-droid/

 10. Even G. Benestad sier:

  Det hersker liten tvil om at dette er skikkelig stilige saker. Dette er en teaser som gjør nettopp det. Når det er sagt husker jeg de første bildene fra Phantom Menace som riktig suggererende de også. Når jeg derimot ser den i ettertid er det tydelig at en del av filmens svakheter er ganske tydelig allerede der. Det jeg kanskje frykter mest med denne er at filmen skal bli for steril. Jeg opplever dette som et lite problem med Star Trek filmene. Teknisk er de ekstremt bra, men det mangler noe…

  • Vidar Olsen sier:

   Star Trek-filmene mangler kanskje en forståelse av hva Star Trek var. JJ Abrams prøvde å booste handlingen og karakterene og klipperytmen til å bli sitt eget Star Wars, men det var ikke det Star Trek var. Jeg liker Star Trek for det det er og Star Wars for det det er.

   Jeg tror Abrams er flink til å stjele som en ravn uten helt å forstå referansene han stjeler fra. Med Super 8 var det tydelig at han hadde innmari lyst å lage en Spielberg-film. Og det likner, det skal han ha. Han har til og med fått inn en liten kaotisk, tilsynelatende autentisk familie sekvens der foreldrene har null kontroll på barna. Det sitter en unge og denger middagen sin med en basaball kølle. Vittig, men hva er funksjonen? Faren var borgermester hvis jeg ikke husker feil, og begge foreldrene var sammen. Hvorfor klarer de ikke å få barna sine til å oppføre seg?

   Spielberg var dyktig på å skildre familiesituasjoner. Det føltes som om husene var befolket av ekte mennesker. I E.T. er det en alenemor som ikke helt takler situasjonen eller ha full oppmerksomhet på barna sine. I Close Encounters begynner pappaen å bli i overkant opptatt av ufoer, og barnas oppdragelse flyr helt ut av kontroll. Når han river opp døra til soverommet for å få barna med på en nattlig utflukt, ligger barna hans som slengt i køyesengen, med klærne på, som om de har kollapset midt i leken. Det er vittig å se, men det har også en funksjon.

   Og det skjønner ikke Abrams når han stjeler det. Så ja, det mangler noe.

   Man kan jo håpe at han skjønner mer av hva Star Wars er. Det kommer sikkert til å SE bra ut i det minste.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>