Her er den første teaser-traileren til Star Wars: Episode VII – The Force Awakens!

Regissør J.J. Abrams fikk æren av å ta over stafettpinnen fra George Lucas da Star Wars-universet i 2012 ble sendt videre til en ny filmgalakse med salget av Lucasfilm til Disney. Nå er første film i den nye æraen, Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, ferdig innspilt – og i dag ble den aller første teaser-traileren sluppet.

For mange filminteresserte, gamle som unge, blir antageligvis The Force Awakens neste års absolutte høydepunkt på kino. Publikumsoppslutningen og -interessen rundt Star Wars-universet kan vanskelig overdrives, og som popkulturelt fenomen tilhører Star Warsflere generasjoner. Fra de som er godt voksne, som ble frelst da første Star Wars-film kom på kino i 1977, via de som så originaltrilogien på VHS på 80- og 90-tallet, og relanseringen på kino i 1997, frem til de som ble bitt av basillen av prequel-trilogien ved årtusenskiftet. Innimellom filmene har man bøkene, dataspillene, animasjonsseriene etc.

Star Wars er et gigantisk underholdningsunivers – dypt og inderlig kommersialisert – men med spillefilmene som noe hellig og ærverdig i midten av det hele. Når en tredje Star Wars-filmtrilogi nå påbegynnes med The Force Awakens, er det ikke bare die hard-fansen som gleder seg – dette pirrer nok også hjertene til de fleste filminteresserte, inkludert oss i Montages-redaksjonen. På mange måter er slippet av denne teaser-traileren derfor ladet med forventninger om noe helt spesielt, og antageligvis nostalgisk. Håpet om gjenfødelse av noe religiøst for mange, forventninger om en bra ny Star Wars-film fra andre.

Før vi kommer med våre kommentarer til disse aller første bildene fra J.J. Abrams‘ film, foreslår vi at dere ser teaser-traileren, som er her – enten på iTunes, eller via YouTube nedenfor:

Det første som må sies om dette klippet, er at det er en teaser – i ordets rette forstand. En serie øyeblikk og momenter fra The Force Awakens glir forbi i løpet av montasjens 88 sekunders varighet, og vi får både introdusert nye rollefigurer og møte i alle fall én gammel kjenning: The Millennium Falcon, Han Solos romskip – i sedvanlig gravitasjonsløst og lekent driv over himmelen. Blant de nye fjesene er det John Boyega, Daisy Ridley og Oscar Isaac som gjør seg mest gjeldende, med hvert sitt nærbilde. Boyega fremstår som en villfaren stormjeger uten hjelm, unge Ridley ser ut til å speile rollen Luke Skywalker hadde i 1977-originalen – og Isaac ser vi som pilot i opprørsalliansens X-Wing Starfighter.

Men noe særlig nærmere et plott kommer vi ikke av denne teaseren, og det er naturligvis noe av poenget. En liten smakebit, men likevel alle mulige løse tråder – som man må spare seg til 2015 for å få vite mer om. Likevel, dette føles som en velfungerende teaser. Den gjør ingen feil, selv om den heller ikke byr på den store wow-faktoren. J.J. Abrams har bygget et rykte for sitt hemmelighold, og det fortsetter han med nå som hans Star Wars-film skal markedsføres. Vi noterer oss at kampanjen er i gang, og krysser fingrene for at The Force Awakens mest av alt blir en film vi kan glede oss til – ikke bare et produkt.

J.J. Abrams’ Star Wars: Episode VII – The Force Awakens har premiere 16. desember 2015.

The Force Awakens The Force Awakens The Force Awakens The Force Awakens The Force AwakensThe Force Awakens