Filmfrelst

Filmfrelst #130: Intervju med Joe Dante

I Wien i begynnelsen av oktober fikk Montages anledning til å slå av en lengre prat med regissør Joe Dante, kanskje mest kjent for Gremlins-filmene (1984, 1990), Innerspace (1987) og den originale Piranha (1978).

Det var i forbindelse med James Horners filmmusikk-konsert at Montages’ utsendte Thor Joachim Haga befant seg i den østerrikske hovedstaden. Samtidig var Joe Dante invitert av Das Österreichische Filmmuseum til egen utstilling og filmserie dedikert til hele hans karriere. Dermed grep vi også muligheten til å snakke med den idiosynkratiske kultregissøren.

Joe Dante

Joe Dante hadde kanskje sin storhetstid på 80-tallet, og har de siste årene slitt med mangelfull finansiering og ufullførte prosjekter (med unntak av den svært fornøyelige The Hole fra 2009). Dette var et av temaene vi diskuterte, i tillegg til spesifikke filmer fra karrieren, Dantes syn på filmindustri, tv-serier, nettsiden Trailers from Hell, fremtidige planer og mye annet. Intervjuet ble arrangert som en gruppesamtale med tre andre journalister.

Episoden introduseres av Martin Sivertsen og Thor Joachim Haga, før selve intervjuet begynner på 08:40.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 7 kommentarer

 1. Satt stor pris på denne podcasten Montages, tommel opp Mr.Haga. :)
  Jeg har selv vokst opp med Joe Dantes filmer. Jeg husker tiden i overgangen fra slutten av 90-tallet utover 2000-tallet at imotsettning til Tv2s årlige Home Alone abonnement så var det bra at TvNorge pleide å vise Gremlins i løp av romjula. Det har blitt en tradisjon av å se Gremlins når desember er godt på vei, og jeg vet jeg ikke er alene om det. Som resultat ble en del av oss tenåringer på den tiden introdusert til Dantes filmer. To Dante filmer som jeg bare vil nevne som ble sett av undertegnede i løp av denne tiden er The Howling (1981) og Small Soliders (1998) som ikke ble nevnt i podcasten.
  Small Soliders (1998) har ikke den samme klassikker statusen som Gremlins men den har den samme Dante galskap-stempelet som man ser i Gremlins. Her ser vi plastikkleker blir levende og tar kontroll over byen sett fra barns øyne appelerte til oss. Pluss at filmen hadde en intressang cast med stemmer fra et bredt spekter av skuespillere Tommy Lee Jones, Ernest Borgnine, Sarah Michelle Gellar, Bruce Dern, Frank Langhella, Christina Ricci, og Dennis Lehry, samt «live» skuespillerprestasjoner av Dick Miller, Kirsten Dunst og Gregory Miller. Jerry Goldsmith står for musikken.
  En av disse low budget horror-filmene som Dante gjorde før Gremlins var The Howlling (1981) hvor krim og horror sjangerene møtes. Sci-fi/horror dronninga Dee Wallace er med i kanksje filmhistoriens skumleste varulv-scene gjort på dagtid. Bare den er verdt å se filmen i seg selv. Ved siden av Rick Bakers varulver så er absolutt Pino Donaggio score med på å få opp skrekkfaktoren. :) Sjekk ut denne scenen hvor Belinda Balanski ser døden i hvitøyet eller ulven rettere sagt: http://www.youtube.com/watch?v=Ff9IFsZOrZg …veldig Joe Dante! ;)

  • Truls Foss sier:

   Var en av de som pleide å se Gremlins i romjula selv, og har fortsatt Small Soldiers – eller Små Soldater – liggende på VHS et eller annet sted. Sistnevnte var jo helt konge da man så den som 10-åring.

   The Howling står fortsatt som den beste varulvfilmen i min bok. Cheesy, men fantastisk soundtrack av Pino Donaggio, og for noen enkeltsekvenser den bærer på. Scenen i pornosjappa i starten, den animerte transformasjons–scenen foran bålet, for ikke å snakke om avslutningsscenen – som jeg synes er ganske så hjerteskjærende. Digger den filmen, og elsker hvordan den fremstår som en litt småkårni og småvulgær kioskroman fra 80-tallet – sagt i aller beste mening!

 2. De viste SMALL SOLDIERS på Cinemateket i Wien, med en Dante Q&A før visning. Mye interessant både i Dantes utsagn og i selve filmen. Jeg hadde ikke sett den på mange år, men det var morsomt å oppdage alle de små subversive elementene Dante pakker inn i filmene sine.

  THE HOWLING har jeg ikke sett på Gud vet hvor mange år, men det er en god ‘companion piece’ til Landis’ AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON.

 3. Takk for svar T og T J. Jeg er helt enig med dere. :)
  En kan vel si at Landis og Dante bakte mer komikk inni grøsserene sine enn Carpenter og Cronenberg gjorde på 80-tallet. Selvfølgelig er det krydret noen morsomme sekvenser i filmene deres som i The Thing når Mcgready (Kurt Russell) taper i Pacman(?) og heller Bourbon oppi dataen, morsomt men også en kreativ måte å vise et frempek til «the thing» som får smake TNT i slutten…tja jeg kommer ikke på noe komisk i de tidligere Cronenberg filmene, Naked Lunch er såpass «far out» at det blir morsomt til tider. Uansett anbefaler jeg dere å sjekke ut denne roundtable discussion som handler om Fear on Film med Cronenberg, Carpenter og Landis fra tidlig 80-tallet hvis dere ikke har sett den: http://www.youtube.com/watch?v=uoGIyAtCJ-k 3-deler.

  • Truls Foss sier:

   Og takk til deg som minnet meg på Små soldater! Den skal nok gå en runde i VHS-spilleren når jeg er hjemme ila jula :). Har ikke sett Fear on Film-diskusjonen med Cronenberg, Carpenter og Landis, så takk for tipset!

 4. Så bra Truls! Fear on Film ligger på bonus disken på Videodrome utgivelsen til Criterion. Det var der jeg opptaget den. Så Small Soliders i helga og den var kjempe artig. Filmopplevelsen blir sikkert enda mer nostalgisk på VHS. :)
  Jula er tiden for nostalgi. For min del blir det i alle fall filmen som Chris Columbus produserte i 1996 Bjelleklang (Jingle all the way) med Arnold Schwarzenegger, og Bøkenes Herre (the Pagemaster) fra 1993 med Macaulay Culkin på VHS selvfølgelig…og sikkert flere.

 5. Geir J. Olsen sier:

  For å pirke litt. MacReady tømmer alkoholen sin i en sjakkcomputer, ikke Pac Man. 8)

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>