Ny, gåtefull trailer til The Master

Det har gått noen år siden man først hørte rykter om The Master, men nå begynner den spede hviskingen for alvor å forme seg til boblende forventning. Paul Thomas Andersons kommende film, hans første på fem år, later tematisk sett til å bevege seg i mye av det samme farvannet som There Will Be Blood. Det må være lov å håpe på et like kraftfullt og gjennomarbeidet storverk denne gang. I går ble det sluppet en fersk trailer til The Master – et spennende supplement til den forrige som ble lansert i forbindelse med Cannes-festivalen for en måned siden.

Mens den første stort sett bød på bilder av Joaquin Phoenix, introduserer denne nye traileren et par andre kjente fjes fra filmens rolleliste: Philip Seymour Hoffman i det som visstnok er tittelrollen som en karismatisk religiøs leder, og hans kone, spilt av Amy Adams. Traileren åpner imidlertid med Phoenix, som minner om en landstryker eller en mann på rømmen idet han løper over en bekk i håp om å hive seg med i en bil på landeveien. Hvor kommer han fra og hvor er han på vei? De nye, pirrende bildene beholder mystikken og den urovekkende stemningen fra den forrige teaseren, godt hjulpet av den hypnotiserende musikken, signert Jonny Greenwood, som også sto bak de pustberøvende tonene i There Will Be Blood.

Her kan du se den ferske The Master-montasjen:

Phoenix’ karakter virker åpenbart forvirret og i villrede, og alt tyder på at dette skyldes hans forhold til lederskikkelsen, spilt av Seymour Hoffman. Jeg har det elektriske forholdet mellom Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) og Eli Sunday (Paul Dano) fra There Will Be Blood friskt i minnet, og håper vi får se noe tilsvarende i The Master – sydd over noe av samme lest rent tematisk. Forhåpentligvis får vi også her et problematiserende dypdykk i moderne amerikansk historie, der det trekkes paralleller mellom oppblomstringen av forlokkende trossamfunn og dagens Amerika. Gjerne skildret med intensiteten og det påtrengende mørket som preget There Will Be Blood. Når det er sagt skal man selvsagt ikke se for mye tilbake til Andersons forrige film – kanskje The Master viser seg å være noe ganske annet?

I alle tilfeller blir det særdeles spennende med en ny film fra Paul Thomas Andersons mildt sagt stødige hender. Men hvor fantastisk vil det ikke også bli å se Joaquin Phoenix på lerretet igjen? I løpet av året skal han også dukke opp i sin tredje James Gray-film, så det er virkelig duket for et durabelig comeback for den begavede eksentrikeren. I sum ligger alt til rette for at The Master blir verdt ventetiden. Personlig er fotografien det eneste jeg knytter usikkerhet til. Mihai Malaimare Jr. er mannen som er hyret inn, og siden jeg ikke har sett Francis Ford Coppolas siste filmer vet jeg ikke helt hva jeg skal forvente av ham. Det er vanskelig å si noe ut fra de korte trailerne som er sluppet hittil (selv om enkelte billedutsnitt og et glimt med fiskeøyeobjektiv vitner om nye formgrep for Anderson), men jeg går ut fra at Anderson har valgt sin fotograf med god grunn – særlig siden filmen er skutt på noe såpass uvanlig som 65mm.

The Master har foreløpig USA-premiere 12. oktober. Vi venter i umåtelig spenning!