Ny film fra David O. Russell og Mark Wahlberg

Regissør David O. Russell og skuespiller Mark Wahlberg er i ferd med å fundamentere et rikt kunstnerisk samarbeid, hvor årets Oscar-nominerte The Fighter er et foreløpig høydepunkt.

I et sterkt filmår, er Russell allerede sikret en Oscar-nominasjon for beste regi, noe som naturligvis vil gi regissørens neste prosjekter nødvendig luft under vingene. For det er ingen hemmelighet at Russell har slitt med et frynsete rykte, hvor en historie av problematiske produksjoner har strandet flere muligheter for den opplagt talentfulle filmskaperen. Senest i fjor gikk Russell til det drastiske skritt å forlate den ferdiginnspilte politiske satiren Nailed i post-produksjon etter heftige krangler med filmprosjektets finansielle bakmenn. Derfor var den etterfølgende suksessen med The Fighter viktig for filmskaperens fremtidige karriere. Her fant han også tilbake til Mark Wahlberg, som tidligere befant seg foran Russells kamera i gjennombruddsfilmen Three Kings samt I Heart Huckabees.

Nylig ble både Russell og Wahlberg også knyttet til en kommende filmadaptasjon av den populære videospillserien Uncharted, der Russell er gjort ansvarlig både som regissør og manusforfatter av Uncharted: Drake’s Fortune. Nyheten har nok skapt et betydelig større engasjement i spillkretser enn blant filminteresserte, noe som også må ses i lys av det generelt labre nivået på spilladaptasjoner, og hva Uwe Boll har gjort for subsjangeren. Likevel; i gode historier finnes det alltid potensiale for stor film, og i Russells hender bør prosjektet i så måte ha gode muligheter for å lykkes. Russell har allerede demonstrert sin evne til å skape energiske filmfortellinger gjennom sterke karakterer, selv om han nå også vil møte nye utfordring i actioneventyret som forlanges av Uncharted. Spillentusiaster har allerede langet ut mot Russells planer for adaptasjonen, og en rekke underskriftkampanjer vil især ha Wahlberg bort fra prosjektet til fordel for Nathan Fillion – som av en eller annen grunn har en stor stjerne i dette miljøet og ses på som en perfekt menneskelig utgave av spillets hovedkarakter Nathan Drake.

Karakteren Nathan Drake i «Uncharted».

Nå er ingenting skrevet i stein, og kanskje lykkes spillets hengivne fans å snu prosjektet i ønsket retning. Uansett virker det nå som David O. Russell planlegger å gjøre et annet prosjekt med Mark Wahlberg før Uncharted-filmen blir en realitet. Denne uka ble det kjent at Russells neste film sannsynligvis blir Cocaine Cowboys – basert på en dokumentarfilm fra 2006 med samme tittel – om kokainindustrien som blomstret opp i Miami gjennom 1970- og 80-tallet, med narkokonge Jon Roberts som sentral skikkelse. Prosjektet har tidligere sirkulert i Hollywoods ryktemaskineri, da med Leonardo DiCaprio i hovedrollen under regi av Peter Berg (Hancock), men det kan nå altså bli Russells neste film isteden.

I mine ører låter dette materialet langt mer spennende enn Uncharted, og utvilsomt mer i den gate jeg tror David O. Russell er i stand til å skape et potensielt mesterverk. Nå er riktignok ingenting sikkert, da Russell er notorisk uforutsigbar og sjonglerer en rekke potensielle filmprosjekter samtidig, og suksessen med The Fighter vil ventelig gi ham enda større handlingsrom. Jeg liker uansett tanken på denne typen gjentagende samarbeid, og at Russell ser ut til å ha funnet sin faste sparringspartner i Mark Wahlberg. Verkene de har skapt sammen er alene dokumentasjon på at de kunstnerisk får frem det beste i hverandre – en harmoni som ikke alltid har vært til stede på tidligere filmsett under David O. Russell.

Fortsettelsen blir spennende, enten det blir med Cocaine Cowboys, Uncharted… eller noe helt annet.