Oscar 2011: Favorittenes aften

Med en morsom og Oscar-klassisk åpningssekvens, hvor årets programlederpar James Franco og Anne Hathaway hopper humoristisk inn i scener fra noen utvalgte nominerte filmer, får showet en fornøydelig start som raskt glir over i selve utdelingen. Men her stanser også mye av lekenheten, til fordel for noen oppskriftsmessige prisvinnere med dertil lite minneverdige takketaler.

Forhåndsfavorittene Melissa Leo og Christian Bale kaprer tidlig prisene for beste biroller, begge for The Fighter, men publikum lar seg i større grad begeistre når legendariske Kirk Douglas ustødig entrer scenen som prisutdeler. Lite overraskende er det også at Inception soper med seg de fleste av de tekniske prisene, totalt ble det fire velfortjente statuetter til Nolans actionepos, deriblant for Wally Pfisters fotoarbeid (noe som samtidig betyr at Roger Deakins fremdeles står statuettløs tilbake etter totalt ni nominasjoner, denne gang for True Grit).

Aaron Sorkin vinner som ventet prisen for beste adapterte manus for The Social Network, mens mer ukjente David Seidler henter sin statuett for å ha skrevet det beste originalmanuset for Kongens tale. Og flere forhåndsfavoritter sanker inn sine gullmenn idet natten skrider fremover; Toy Story 3 vinner for beste animasjonsfilm, og i Danmark jubles det for Susanne Bier som heller ikke uventet vinner for beste ikke-engelskspråklige film med sin Hevnen.

Heller ikke i de store kategoriene slår overraskelsene inn. Natalie Portman (Black Swan) og Colin Firth (Kongens tale) utropes til beste hovedrolleinnehavere, og begge leverer solide taler til tross for at den umiddelbare entusiasmen vanskelig kan spores. Tom Hooper leverer også en kontrollert tale etter å ha overvunnet David Fincher i den gjeve regissørkategorien, og i det øyeblikk innser et samlet publikum hvilken film som også tar hovedprisen. Det er derfor veldig lite spenning når selveste Steven Spielberg inntar scenen og leser opp Kongens tale som årets beste film. Akademiet har talt.

Dermed står Tom Hoopers film om Kong George VIs taleproblemer igjen som nattens ubestridte vinner, selv om den i antall må plasseres side om side med Inception. The Social Network taper for Kongens tale i de tyngste kategoriene (regi, film, hovedrolle), men henter seg likevel greit inn gjennom fortjente priser for beste klipp og ikke minst til Trent Reznor og Atticus Ross’ soundtrack.

Et besynderlig faktum er det videre at den grusomme Alice i Eventyrland for all fremtid vil bli omtalt som vinner av to Oscar, mens Coen-brødrene forlater Los Angeles som nattens store tapere. Deres ti ganger Oscar-nominerte westernfilm True Grit vant ikke en eneste pris.

Vi viser til IMDb for oversikt over samtlige vinnere.