Oscar 2011: Favorittenes aften

Med en morsom og Oscar-klassisk åpningssekvens, hvor årets programlederpar James Franco og Anne Hathaway hopper humoristisk inn i scener fra noen utvalgte nominerte filmer, får showet en fornøydelig start som raskt glir over i selve utdelingen. Men her stanser også mye av lekenheten, til fordel for noen oppskriftsmessige prisvinnere med dertil lite minneverdige takketaler.

Forhåndsfavorittene Melissa Leo og Christian Bale kaprer tidlig prisene for beste biroller, begge for The Fighter, men publikum lar seg i større grad begeistre når legendariske Kirk Douglas ustødig entrer scenen som prisutdeler. Lite overraskende er det også at Inception soper med seg de fleste av de tekniske prisene, totalt ble det fire velfortjente statuetter til Nolans actionepos, deriblant for Wally Pfisters fotoarbeid (noe som samtidig betyr at Roger Deakins fremdeles står statuettløs tilbake etter totalt ni nominasjoner, denne gang for True Grit).

Aaron Sorkin vinner som ventet prisen for beste adapterte manus for The Social Network, mens mer ukjente David Seidler henter sin statuett for å ha skrevet det beste originalmanuset for Kongens tale. Og flere forhåndsfavoritter sanker inn sine gullmenn idet natten skrider fremover; Toy Story 3 vinner for beste animasjonsfilm, og i Danmark jubles det for Susanne Bier som heller ikke uventet vinner for beste ikke-engelskspråklige film med sin Hevnen.

Heller ikke i de store kategoriene slår overraskelsene inn. Natalie Portman (Black Swan) og Colin Firth (Kongens tale) utropes til beste hovedrolleinnehavere, og begge leverer solide taler til tross for at den umiddelbare entusiasmen vanskelig kan spores. Tom Hooper leverer også en kontrollert tale etter å ha overvunnet David Fincher i den gjeve regissørkategorien, og i det øyeblikk innser et samlet publikum hvilken film som også tar hovedprisen. Det er derfor veldig lite spenning når selveste Steven Spielberg inntar scenen og leser opp Kongens tale som årets beste film. Akademiet har talt.

Dermed står Tom Hoopers film om Kong George VIs taleproblemer igjen som nattens ubestridte vinner, selv om den i antall må plasseres side om side med Inception. The Social Network taper for Kongens tale i de tyngste kategoriene (regi, film, hovedrolle), men henter seg likevel greit inn gjennom fortjente priser for beste klipp og ikke minst til Trent Reznor og Atticus Ross’ soundtrack.

Et besynderlig faktum er det videre at den grusomme Alice i Eventyrland for all fremtid vil bli omtalt som vinner av to Oscar, mens Coen-brødrene forlater Los Angeles som nattens store tapere. Deres ti ganger Oscar-nominerte westernfilm True Grit vant ikke en eneste pris.

Vi viser til IMDb for oversikt over samtlige vinnere.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

 1. Cloven sier:

  Fin oppsummering!

  Nolan burde avskjedige Ann H i sin kommende Batman Film. Utrolig dårlig host.

  Cohen vant ingenting og det var fortjent.

  Ingen vil huske Hooper men alle vil huske Fincher.

  HELT fortjent at Inception vant beste foto. Føler at det tekniske rundt hamster-hjulet etc bidro til det. Sorry Deakins.

  Zimmer vant ikke og det var riktig.

  Nolan vet han har castet feil kvinne til TDKR og sover dårlig i natt.

  Danmark vant: nydelig.

  Billy crystal morsom.

  Hva pokker var den autotune youtube sang greia? Tragisk show.

  Best editing TSN er fortjent.

  Bale vant og skulle bare mangle.

  Kjedelig oscar og akademiet elsker semi-retardnes.

  And what the f… gjør Anne H i The Dark Knight Rises?!?!

 2. Christoffer Ødegården sier:

  Litt irriterende, av de 10 nominerte til beste film, var The King’s Speech den eneste jeg hadde noe i mot skulle vinne.

 3. Egentlig var alt veldig forventet, alle som vant regnet jeg egentlig med kom til å få det, mer eller mindre…
  Selv syns jeg både Inception og TSN var kjedelige og forglemmelige filmer. Har ikke fått sett Kongens tale ennå, men den ser ut som en typisk Oscarvinner. Men disse tre filmene var de tre største publikumssuksessene i 2010 (ved siden av Black Swan), så at det var disse som ble årets vinnere er derfor ikke uventet. I de fleste tilfellene er det slik at publikumsvinnerne er de som går hjem med prisene, uavhengig om det er de filmene som fortjener det mest.
  Ikke at Portman var dårlig, for all del, hun spilte rollen godt. Men jeg kan ikke si at hun var den beste blant de nominerte. Uansett…. showet var mye som forventet.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>