John Hillcoat lager Le cercle rouge

Vi har lenge hørt spekulasjonene om en potensiell amerikansk remake av den franske krimklassikeren Le cercle rouge fra 1970. På tidligere tidspunkt har to av bransjens største asiatiske filmskapere vært koblet til prosjektet; tilbake i 2004 ble John Woo omtalt som regissør, mens det senere er blitt omdirigert til Johnnie To, angivelig med trioen Liam Neeson, Orlando Bloom og Tim Roth foran kamera.

Regissør John Hillcoat
Regissør John Hillcoat

Dagens nyhet sender imidlertid filmprosjektet videre til australske John Hillcoat, som for tiden er aktuell med The Road på norske kinoer. Med Ghosts… of the Civil Dead og The Proposition i bagasjen fra før, er Hillcoat allerede etablert som en viktig filmskapende stemme, og en nyversjon av klassiske Le cercle rouge synes på et vis å ligge i hans gate. Riktignok føles enhver remake av betydelige filmverk som overflødig tidsbruk, og Le cercle rouge er uten tvil både betydelig og mesterlig. Men i sukkende aksept for filmbransjens irreversible trend, er i det minste Hillcoat en filmskaper med visjoner og egenskaper som kan drive filmen i nye og interessante retninger. Mindre oppløftende er kanskje nyheten om Brett Ratners involvering som produsent.

Men bare for å ha understreket det viktigste her; originalfilmen fra 1970 er ganske enkelt fantastisk. En stilfull noir-atmosføre skapes i foto og rytme, med karismatiske Alain Delon og Yves Montand foran kamera, regissert av en Jean-Pierre Melville som har stålkontroll på vekselvirkningen mellom stemningsskapende filmspråk og drivende historiefortelling. Le cercle rouge skulle bli den franske mesterens nest siste film, tre år før han døde, men står kanskje igjen som hans aller beste. De som kjenner Melvilles filmografi, og min fascinasjon for en rekke av filmene, vet at det er en uhyre sterk attest.

Men innen en remake av Le cercle rouge kan plasseres i Hillcoats kalender, skal australieneren sannsynligvis filmatisere The Revenant med Christian Bale, basert på en bok av Michael Punke. Og innen den tid kan mye fremdeles skje…

Trailer fra originalfilmen: