Stilsikker teaser til I Saw the Devil

I Saw the Devil seiler herved opp som den sørkoreanske filmen som åpenbart må ses i år. Regissør Kim Ji-woon har allerede demonstrert at han mestrer komediefaget med The Foul King (2000), psykologisk horror med A Tale of Two Sisters (2003) og moderne noir plantet i det stilsikre gangsteruniverset som er A Bittersweet Life. Alle tre mesterlige filmer, og mange elsket også hans lekne eventyrfilm i The Good, the Bad, the Weird fra 2008 -- en film som endelig kommer til norske kinoer i sommer.

Når I Saw the Devil i sommer får sørkoreansk kinopremiere, har den allsidige filmskaperen også lagd sin første rendyrkede thriller, selv om de visuelle og tematiske likhetene til mesterverket A Bittersweet Life er påfallende. Plottet sentrerer rundt en klassisk hevnhistorie: en politimann tar opp jakten på mannen som har tatt livet av hans forlovede.

Teaseren (se nederst i artikkelen) viser med all tydelighet hvorfor vi skal glede oss til dette. Choi Min-shik er endelig tilbake etter noen hvileår i kjølvannet av samarbeidet med Park Chan-wookOldboy og Lady Vengeance, og er etter alle solemerker perfekt castet som filmens bad guy. Her spiller han mot den like fantastiske Lee Byung-heon som allerede har perfeksjonert sitt samarbeid med Ji-woon gjennom A Bittersweet Life og The Good, the Bad, the Weird. For Min-shik og Ji-woon blir I Saw the Devil en etterlengtet gjenforening, tolv år etter The Quiet Family.

I teaseren settes premisset for filmen elegant opp: en kvinne dør. En morder er løs. En politimann søker hevn. Men mest betryggende er det at vi allerede ser tydelige spor av Ji-woons stemningsmettende bilder og fotoarbeid, rytmisk kryssklippet med aggressiv action. Kreativiteten blomstrer, men den tekniske og visuelle stilsikkerheten holder kontrollert bånd om det hele, slik vi kjenner regien hans fra de vidunderlig komponerte A Tale of Two Sisters og A Bittersweet Life.

I oppblomstringen av begavede sørkoreanske filmskapere fra forrige tiår, er det en gjennomført estetisk tone som har vært en samlende suksessfaktor. Men selv i dette selskapet står Kim Ji-woon frem som en av de absolutt beste, kanskje bare overgått av Park Chan-wook.

Det er også flere som nå er i ferd med å oppdage dette. I Cannes ble det nylig vist 12 minutter av filmen -- som fremdeles er under produksjon -- og ble umiddelbart solgt til det franske produksjonsselskapet ARP. Det er samme selskap som lanserte Ji-woons The Good, the Bad, the Weird, som hadde premiere utenfor konkurranse i Cannes i 2008.

We trust in the film because of how director Kim Ji-woon is able to show his own style of work through various genres like in his previous work ‘The Good, The Bad, The Weird. The moviegoers in France are big fans of Lee Byung-hun and Choi Min-sik so we have high expectations for this film.

Ordene tilhører ARPs Michele Halberstadt, og illustrerer forhåpentligvis hvordan Kim Ji-woon er i ferd med å få fotfeste på den internasjonale filmscenen som en filmskaper man usett tar inn i den vestlige kinovarmen, en type tilillit han i såfall vil dele i eksklusivt selskap med landsmenn Park Chan-wook og Bong Joon-ho, samtidig som anerkjennelse gis til to av kontinentes store skuespillere.

Og dette er teaseren: