Begrepet: Long take

Still from The Man From London

«Begrepet» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Begrepet «long take» brukes om kamerainnstillinger som er lengre enn normalt og der handlingen foregår sammenhengende over en gitt periode uten klipp. I nesten alle tilfeller er det både enklere og mest økonomisk å kombinere flere klipp i en og samme scene slik at man får et knippe nærbilder av ansikter, oversiktsbilder, shot/reverse shot o.l., og i mange tilfeller kan hvert klipps lengde være på alt fra 2-3 sekunder opp til noen få minutter.

Eksemplet under er hentet fra filmen The Man from London av Béla Tarr. Her ser vi hvordan det hele starter i det små med noen biljardkuler til deretter en sakte beskrivelse av rommet til at handlingen kommer i fokus. Alt er gjort i en innstilling der kamera kjøres elegant rundt i rommet.