Begrepet: Blaxploitation

«Begrepet» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Dette begrepet omfatter en rekke filmer som så sin begynnelse på 1970-tallet som primært henvendte seg mot et afro-amerikansk publikum, men som opplevde stor popularitet i alle kretser og har i dag blitt en kult-genre på lik linje med andre exploitation-filmer. Sosiale problemer som rasisme, rusmisbruk og grov kriminalitet er gjennomgående temaer og reflekterer samtidens utfordringer i de urbane ghetto-liknende hovedsakelig befolket av mennesker med afrikansk opprinnelse.

De fleste blaxploitation-filmer er laget med et minimum av budsjett og har i all hovedsak afro-amerikanske skuespillere. Det som kanskje kjennetegner genren mest i dag er musikkbruken som preges av soul og funk. Eksemplet under er traileren til Super Fly der alle genrens elementer er tilstede. Musikken er komponert og fremført av Curtis Mayfield som tar opp den samme kjerneproblematikken i tekstene som filmen berører.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

  1. Daniel F N sier:

    Har dere sett Black Dynamite enda? En fantastisk hyllest til sjangeren. Hysterisk morsom til tider, fullspekket med gullkorn og referanser. Jeg tok meg selv i le høyt flere ganger. Filmen klarer å nesten parodiere sjangeren uten at det blir kleint, påtatt eller uoriginalt.

  2. Even G. Benestad sier:

    Blacksploitationbølgen startet med Sweet Sweetback’s Badasssss Song fra 1971. En liten film laget mer eller mindre på dugnad med et budsjett på 150 000 dollar. Regissert, skrevet, produsert og klippet av hovedrolleinnehaver Melvin Van Peebles. Filmen tjente over 15 millioner dollar i USA og regnes som startskuddet for sjangeren.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>