Oscar 2010: Ingen nominasjon for Max Manus

Årets Oscar-vinner i kategorien for beste ikke-engelskspråklige film er ikke norsk. Det ble klart etter at The Academy of Motion Picture Arts of Sciences i kveld kunngjorde lista over de ni filmene som 2. februar skal krympes ned til fem nominerte. Der er ikke Max Manus.

Den kinoaktuelle Gullpalme-vinneren Det hvite båndet er imidlertid plukket ut – dog ville det vært en skandale som hadde overgått det meste i Oscar-sammenheng de senere årene dersom komiteen hadde utelatt Michael Hanekes film. Det hvite båndet seiler i dette sjiktet opp som en udiskutabel favoritt, mens franske Jacques Audiards Un Prophète fremstår som en verdig utfordrer. Dette er riktignok en kategori som har pekt seg ut som ekstra uforutsigbar å spå nominasjoner og vinner for de siste årene, men sjokket ville være stort om ikke disse to filmene blir blant de fem – og én av dem står igjen som vinner.

Videre biter vi oss merke i valget av peruvianske Faustas perler som vant Gullbjørnen i Berlin i fjor, mens det kritikerroste australske aboriginer-dramaet Samson and Delilah bør stå sterkt. Den nederlandske Winter in Wartime tok på sin side billetten som glapp ut av hendene på Max Manus i den årlige 2. verdenskrig-kvoten. For øvrig viser utvalget en fin geografisk spredning (eventuelt politisk korrekhet) og inkluderer europeiske stornasjoner som Frankrike og Tyskland, såvel som søramerikanske Argentina og Peru, i tillegg til Israel, Kazakhstan, Australia og Bulgaria.

Dette er kandidatene som hele Akademiet nå skal stemme over:

 • The Secret in Their Eyes (Argentina)
 • Samson & Delilah (Australia)
 • The World is Big and Salvation Lurks Around the Corner (Bulgaria)
 • Un Prophète (Frankrike)
 • Det hvite båndet (Tyskland)
 • Ajami (Israel)
 • Kelin (Kazakhstan)
 • Winter in Wartime (Nederland)
 • Faustas perler (Peru)

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Jasse Nielsen sier:

  Nå er jeg muligens en av de få nordmennene som syntes «Max Manus» var en middelmådig affære med tidevis underholdende momenter. Det hadde vært for meg virkelig overraskende dersom den ble nominert i «Beste utenlandske film» kategorien.

 2. Martin Larsen sier:

  Ingen stor overraskelse, trenger ikke være utenlending for å se at dette ikke er stor historiefortelling.

 3. Var ikke akkurat noen overraskelse. Filmen er god nok, men man må være norsk for å like den godt. Skjønner godt at den ikke ble nominert, på verdensbasis holder ikke norsk film høyt nok nivå. Ennå.

 4. Jon Larsen sier:

  Det er forbausende at noen i det hele tatt har trodd at Max Manus skulle få en nominasjon. Den er overhodet ikke god nok og fremstår i en større sammenheng som en pubertal guttefilm inspirert av Amerikanske krigsfilmer fra 60 tallet.

 5. overhodet ikke overraskende, blant de svakeste norske filmene siste 30 år.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>