Oscar 2010: National Society of Film Critics

Den sålangt uten tvil mest interessante listen fra sesongens mange prisutdelere! National Society of Film Critics består av 60+ kritikere som skriver for en rekke papirutgivelser spredd over hele USA. De er mest av alt kjent for å ha ganske smal smak, og flere ganger har utelukkende fremmedspråklige filmer, skuespillere eller stabsmedlemmer forøvrig dominert listene. Laugets smak er også som regel totalt forskjellig fra Oscar-akademiets vinnere, men de har allikevel sterk påvirkning på hvem som ender opp som nominerte.

I år derimot fremstår listen nesten som en kopi av allerede utdelte priser. At The Hurt Locker vinner majoriteten av prisene, inklusiv beste film bør ikke overraske noen, etter at Kathryn Bigelows intense Irak-film forlengst har seilt opp som den store favoritten til både Golden Globe og Oscar når den tid kommer. Det er allikevel fint å se at Jeremy Renner nå får vind i seilene for sin hovedrolle. Det samme gjelder Yolande Moreaus subtile tolkning av Séraphine de Senlis, en rolle som også er klassisk Oscar-materiale. At Christian Berger endelig anerkjennes sitt fotoarbeid for Michael Haneke i Det hvite båndet gjør at det nå bare er å krysse fingrene for at han tar dette helt i land også 7. mars.

Yolande Moreau i "Séraphine"
Yolande Moreau i "Séraphine"

Her er hele lista:

Beste film: The Hurt Locker
Beste regissør:
 Kathryn Bigelow, The Hurt Locker
Beste skuespiller: 
Jeremy Renner, The Hurt Locker
Beste skuespillerinne: 
Yolande Moreau, Seraphine
Beste mannlige birolle: Christoph Waltz, Inglourious Basterds og Paul Schneider, Bright Star (delt)
Beste kvinnelige birolle: 
Mo’Nique, Precious
Beste manus: Joel & Ethan Coen, A Serious Man
Beste fremmedspråklige film: 
Summer Hours
Beste ikke-fiksjonelle film: 
The Beaches of Agnes
Beste foto: 
Christian Berger, The White Ribbon