Begrepet: Gendai-geki

Tokyo Drifter

«Begrepet» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Jidai-geki, fra forrige uke, er en av to store genrer innenfor den Japanske filmen. Alle filmer som har en historie som utspiller seg etter 1868 faller inn under genren gendai-geki, og regnes som mer moderne enn de føydale kostymedramaene og sverdkampfilmene. Under genren gendai-geki finnes et helt hav av undergenre, men de mest kjente er yakuza-eiga (gangsterfilmen) og kaidan-eiga (grøsseren/spøkelsesfilmen). Man har i tillegg en hel rekke andre genre under gendai-geki, og helt spesielt for Japan er utforskningen av ekstremvold og seksuelle temaer; blant annet filmserien Ginī Piggu som forsøker å nærme seg snuff-filmens estetikk bare med seksualisert ekstremvold.

Eksemplet under er hentet fra Seijun Suzukis Tokyo Drifter, en gendai-geki i subgenren yakuza-eiga.