Tokyo Drifter

Begrepet: Gendai-geki

Tokyo Drifter

«Begrepet» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Jidai-geki, fra forrige uke, er en av to store genrer innenfor den Japanske filmen. Alle filmer som har en historie som utspiller seg etter 1868 faller inn under genren gendai-geki, og regnes som mer moderne enn de føydale kostymedramaene og sverdkampfilmene. Under genren gendai-geki finnes et helt hav av undergenre, men de mest kjente er yakuza-eiga (gangsterfilmen) og kaidan-eiga (grøsseren/spøkelsesfilmen). Man har i tillegg en hel rekke andre genre under gendai-geki, og helt spesielt for Japan er utforskningen av ekstremvold og seksuelle temaer; blant annet filmserien Ginī Piggu som forsøker å nærme seg snuff-filmens estetikk bare med seksualisert ekstremvold.

Eksemplet under er hentet fra Seijun Suzukis Tokyo Drifter, en gendai-geki i subgenren yakuza-eiga.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. Daniel F N sier:

  Bortsett fra Seijun Suzukis gangsterfilmer, har du noen tips til flere jeg bør sjekke ut i samme sjanger?

 2. Vegard O. sier:

  Og vi må ikke glemme sjangeren shomin-geki, som omhandler livene til vanlige mennesker, normalt innen arbeiderklassen og middelklassen. Yasujiro Ozu er en av de fremste regissørene her.

 3. Takeshi Kitano og Takashi Miike har en del gode yakuza-filmer av nyere dato. Var ikke så glad i den i starten, men Violent Cop begynner å stige opp som en god yakuza-eiga for meg personlig. Av eldre filmer er det nesten bare 1960-tallet som gir deg kvalitet innenfor denne genren. 1950- og 1940-tallet er traurige og kjedelige greier kun for spesielt interesserte (og filmvitere).

  Seijun Suzuki er uten tvil kongen av genren.

 4. Her må jeg melde dissens! Av de foregående tiårene er det fortrinnsvis 70-tallet, frontet av Kinji Fukasakus banebrytende filmer, som har det beste og viktigste å by på av yakuza eiga. Filmer som Yakuza Papers-serien (og da spesielt den første filmen, Battles without Honor and Humanity) og Graveyard of Honor (som forøvrig Miike gjorde en overraskende god remake av) er milepæler i sjangerens mangeårige historie. Fukasaku var egenhendig ansvarlig for å røske sjangeren ut av dens teatralsk formelle ninkyo eiga-tvangstrøye, og pumpe den full av liv og cinema verite-energi.

  Alle de viktigste filmene er tilgjengelig på dvd – Yakuza Papers-serien fås sågar i en lekker sone 1 boksutgivelse (The Yakuza Papers, fra HVE), og flere av de øvrige yakuzafilmene hans er ute på billige sone 2-dvder i England.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>