Fra Hunger til Afrika for Steve McQueen

fela

Fjorårets Hunger, vist på norske kinoer dette året, handlet om den nordirske frihetskjemperen Bobby Sands og hans 66 dager lange sultestreik i fengsel. De som har sett filmen, kan vanskelig få den på avstand; Hunger er både et betydelig kunstverk og et virkelighetsportrett, som med enkle grep kommuniserer sterkt også emosjonelt. Det ble umiddelbart satt et utropstegn ved debutregissør Steve McQueen, og inntrykkene fra filmen ristet også bort de siste assosiasjonene til det ikoniske filmnavnet regissøren bærer. Med Hunger har McQueen -- med fortid som kunstner -- laget en solid grunnmur for eget navn og filmkarriere. Vi gleder oss til å følge med videre!

Og neste skritt på veien er nå klart: Han skal regissere et portrett av den nigerianske musikeren og aktivisten Fela Anikulapo Kuti, basert på boka Fela: The Life and Times of an African Musical Icon av Michael Veal (og ikke den Broadway-aktuelle musikalen med samme tittel). Fela er kjent for sitt banebrytende bidrag til det som ble kjent som afrobeat -- en blanding av jazz, funk og vestafrikanske trommer -- og fremstod som en av de mest innflytelsesrike artistene på kontinentet. Det musikalske engasjementet ble ofte blandet med en sterk politisk aktvisme, noe som skapte store problemer både for ham selv og familien. Fela døde i 1997.

Studiopresident James Schamus hos Focus Features uttrykker overfor Variety en sterk, velbegrunnet optimisme over at prosjektet har havnet i fanget til nettopp Steve McQueen:

Fela might be the most globally influential pop artist outside the Beatles in the last 50 years. The Broadway show is pure joy, but Steve and Biyi’s vision is very cinematic and distinctive. Fela was a revolutionary figure in world culture, and Steve is an artist who had a strong vision of politics and the world even before he made his first film. They are kindred spirits.

Det er vanskelig ikke å dele denne begeistringen etter å ha opplevd McQueens brennende visjon for den politiske tematikken i Hunger, og det kunstnerisk modige filmspråket han rammet den konsentrerte historien inn i. Historien om Fela Kuti virker således å være et prosjekt som skapt for McQueen. Og etter å ha skummet gjennom Wikipedia-artikkelen med hovedlinjene i Felas fascinerende biografi (jeg visste ingenting om ham på forhånd), begynner i hvert fall jeg å ane konturene av et nytt filmatisk storverk signert Steve McQueen. Dette er en produksjon vi kommer til å følge tett her på Montages.