Begrepet: Pan and scan

Pan and scan

«Begrepet» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Begrepet viser til en gammel metode for å tilpasse brede filmformater til TV. På den tiden var TV-formatet utelukkende 4:3 og av såpass dårlig kvalitet at brede filmformater ikke kunne vises i sin helhet. Teknikken «pan and scan» ble utviklet for å bøte på dette. Det hele går ut på å forhåndsdefinere en ramme som er tilpasset det mediet man ønsker å overføre ekstremformatet til; eksempelvis en TV som er i størrelsesformatet 4:3. Man flytter så rammen fra høyre til venstre over det originale formatet og viser kun det som er inne i den forhåndsdefinerte ruten. Det vil si at alt utenfor ikke blir med. De engelske ordene «pan» og «scan» kommer av at man som regel fulgte handlingen («scan») ved å bevege rammen fra høyre til venstre («pan»). Eksemplet under viser en meget forenklet versjon av dette. Her ønsker vi å overføre formatet 16:9 ned til 4:3. Vi ser at store deler av det originale bildet forsvinner.

Pan and Scan
Et 16:9-bilde overføres til 4:3 ved å benytte «pan and scan». 4:3-rammen flyttes fra høyre til venstre i 16:9-rammen etter handlingen i bildet.

En side-effekt av «pan and scan» er at filmen forandres estetisk og fortellermessig. Fra å vise store og detaljerte bilder som ofte hadde meget viktig informasjon gjemt rundt om i bildet, fikk man mindre utsnitt og publikum kunne risikere å miste en viktig del av handlingen. En avis i bakgrunnen, et åpent vindu o.l. kunne lett bli oversett under overføringen.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 14 kommentarer

 1. David sier:

  Dette var et skjellsord da jeg så VHS-filmer i ungdommen. «Nei, fy f***, er det panogscan»=)

 2. Daniel F N sier:

  Det verste som noen gang har rammet filmen.

 3. Frode Løes Hvatum sier:

  Pussig at noe så grusomt kunne bli standard. Har sett flere filmer hvor to-skudd har resultert i at vi ser en nese i hver ende av ruta snakke med hverandre.

 4. Mikkel sier:

  Jeg lurer på hvordan det må ha vært å jobbe med dette? Kanskje en idé til en film? The Pan Scanner: A serial rapist.

 5. Carsten Aniksdal sier:

  Kan huske vi kalte det for PanScam! På noen filmer klippet de også mellom de to utsnittene av scannen, bare for virkelig å ødelegge rytmen. Great!

 6. Even G. Benestad sier:

  Hehe Carsten! Jeg husker du kjøpte New York Ripper i PanScam for da kom du nærmere volden, men det kan legges til at du påpekte at det var en dum ide etter at du hadde sett den;).

 7. Eric Vogel sier:

  Pan & Scan er i sannhet et hårreisende inngrep. Et sagnomsust eksempel finnes på en VHS-utgivelse av «Rebel Without a Cause» (tror jeg det var), hvor det originale bildeaspektet er 2,55:1.

  I en scene går James Dean og Natalie Wood langs fortauet på hver sin side av gata, med kamera midt i veien. Resultat av pan & scan: off-dialog på et bilde av ei gate!

  Noen som kan bekrefte dette?

 8. @Mikkel: Eller A Pan Scanner Darkly?

 9. Rune Sandnes sier:

  Også en klassisk pan-scan-ulykke i Bridge on the River Kwai, Alec Guinness og hans japanske motstykke deler en flaske whisky mens de sitter på hver sin ende av et langt bord. Vi ser bare flaska.

 10. Øystein Håland sier:

  Knut Hamsuns Pan & Scan

 11. Husker flere scener Flash Gordon da den gikk på NRK for lenge siden. Av og til merket man at kamera beveget seg stakkato fra høyre til venstre (eller omvendt) i scener der karakterene sto langt fra hverandre. Akk, de søte små minner.

 12. tanketom sier:

  Pan & Scans Labyrint?

 13. Hehe Carsten! Jeg husker du kjøpte New York Ripper i PanScam for da kom du nærmere volden, men det kan legges til at du påpekte at det var en dum ide etter at du hadde sett den;).

  Hahaha! Herlig å få bekreftet dette! Da jeg kjøpte denne filmen på VHS under på Feedback under TIFF for en 8-10 år siden ble jeg fortalt denne historien, og har også hørt den bli fortalt siden under Pan&Scan-diskursjoner…

 14. Jørgen Sollien sier:

  Peter Pan & Scan?

  … og i Avatar 2 besøker vi Pan&scandora

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>