Hva er tiårets beste svenske filmer?

De Ofrivilliga

Forrige uke presenterte det svenske filmmagasinet Flm tiårets beste svenske filmer, hvor et utvalg av kritikere har stemt  – i likhet med ukens riktignok langt mer banale terningkast-baserte norske filmkåring i Dagbladet. Til forskjell fra oss, har svenskene et triumferende tiår å se tilbake på – også i internasjonal sammenheng. Især har Roy Andersson og Lukas Moodysson manifestert sine roller som viktige stemmer på det filmatiske verdenskartet. Ved siden av disse to, har man også fått en spennende ny bølge av unge filmskapere med til dels radikale uttrykk, som tar pulsen på hverdags-Sveriges overraskende interessante navlelo. Og alt dette kommer ved siden av imponerende publikumssuksesser som Män som hatar kvinnor, Så som i himmelen, diverse Beck-avsnitt og Anders Nilssons politisk skarpe Johan Falk-trilogi. Vi snakker altså om en betydelig filmnasjon, med et stort og spennende nedslagsfelt.

Resultatet av kåringen ser slik ut:

1. De ofrivilliga (Ruben Östlund, 2008)
2. Sånger från andra våningen (Roy Andersson, 2000)
3. Lilja 4-ever (Lukas Moodysson, 2002)
4. Låt den rätte komma in (Tomas Alfredson, 2008)
5. Du levande (Roy Andersson, 2007)
6. Tillsammans (Lukas Moodysson, 2000)
7. Darling (Johan Kling, 2007)
8. Farväl Falkenberg (Jesper Ganslandt, 2006)
9. Det nya landet (Geir Hansteen Jörgensen, 2000)
10. Lasermannen (Mikael Marcimain, 2005)

Lilja 4-ever

En slik liste har jo liten verdi i seg selv, og det skal derfor bli spennende å se kritikernes refleksjoner om utvalget i den kommende papirutgaven. Det som er påfallende ved første øyekast er at filmene i stor grad representerer finkulturen, da mange av de største publikumssuksessene ikke er inkludert. Dog skal det sies at Sveriges triumf som filmnasjon dette tiåret først og fremst har vært som et synlig rom for kunstnerisk kompromissløshet, og dermed har mange av de beste filmene nødvendigvis hatt en begrenset publikumsappell. Selv savner jeg likevel Män som hatar kvinnor på listen, rett og slett fordi den er et mesterlig paradeeksempel på en sjanger Sverige alltid har vært en suveren eksponent for. I taket lyser stjärnorna og Fjorton suger er også personlige favoritter, men i det store og det hele er jeg svært enig i utvalget – det er mest snakk om justering av plasseringer for min del. Hva tenker så dere? La oss få en debatt i kommentarfeltet!

Flm har forøvrig skrevet et innlegg om Montages. Vi hilser tilbake!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 18 kommentarer

 1. Daniel F N sier:

  Hvor mye tid ble det brukt på dette innlegget? Jeg kan ikke forstå hvordan man kan ha glemt Ondskan fra 2003.

 2. Daniel F N sier:

  Innlegget mitt var ikke ment som et sleivspark selv om jeg ser det kan se sånn ut :)

 3. Moa sier:

  På min lista hade Lilja 4-ever kommit överst. Den har berört mig mest.
  Jag saknar filmen «Om jag vänder mig om» av Björn Runge, en av mina favoriter som bör ses.
  Kul att «Darling» kom med, kanske inte så känd för en norsk publik men absolut en favorit som rekommenderas.
  Fler filmer som kan nämnas om listan varit längre är; «Armbryterskan från ensamheten», «Tillsammans», «Ping-pongkingen» och «Tjenare Kungen». Hur ser den norska motsvarigheten ut?

 4. Jeg MÅ få sett «Darling»! Har omsider fått kjøpt den, og den havner snart i spilleren. Det skal forøvrig også skje med «Ping-Pong Kingen». Jeg ville også plassert «Lilja 4-ever» på en førsteplass, simpelthen fordi den i alle tilfeller er på min topp 5 liste over filmer overhodet. Et mantra for meg. Så ville jeg nok valgt «Låt den rätte komma in» som nummer to og deretter «Sånger från andra våningen».

  Den norske listen? Ikke godt å si. Men jeg prøver:
  1. Reprise
  2. Ikke naken
  3. Lykkens grøde
  4. deUSYNLIGE
  5. Den brysomme mannen
  6. Hawaii, Oslo
  7. Elling
  8. Jenter
  9. Yatzy/ Vegas/ I et speil, i en gåte
  10. Blodsbånd

  Dette var impulsivt, så har nok glemt en del. En slik liste burde lages, men da med en helt annen metode enn Dagbladets terningkast-statistikk!

 5. Da har jeg ENDELIG fått sett «Darling». Topp 5 – minst! Har ikke ord. Kanskje har jeg aldri sett en film som fanger den skandinaviske dekadensen og tilhørende sorgen/skuffelsen på en bedre måte.

 6. Martin Larsen sier:

  Hawaii Oslo er på nivå med Dis. Salmer fra Kjøkkenet og Reprise er de eneste norske filmene jeg vil trekke frem fra dette tiåret som bra.

 7. Grusomt at jeg glemte «Salmer fra kjøkkenet», men kokte opp listen helt impulsivt, og regnet med å overse noe. Hadde havnet på topp 5. At «Hawaii, Oslo» kan sammenlignes med «Dis» synes jeg derimot blir en veldig usakelig og derfor uinteressant påstand.

 8. Svankmajer sier:

  Filosofisk spørsmål til Montages-teamet.
  Hva er kvaliteten i Erik Poppe? Hvorfor skal han få slippe unna det Aune Sand blir arrestert for?

 9. Jeg liker De ufrivillige, men er det virkelig den beste? Syns den hører med på topp 10, men definitivt ikke over Du levande, La den rette komme inn, Sanger fra andre etasje eller fantastiske Darling.

  På den norske lista vil jeg slå et slag for Den brysomme mannen, og kanskje, litt kontroversielt, slenge på Naboer, eller Ole Giævers Sommerhuset (selv om den er kort) og kanskje Detektor?

 10. Svankmajer – Jeg ser ingen sammenheng mellom Poppe og Sand, men det ser du ut til å gjøre. Utdyp gjerne!

 11. Som Eirik sier, det hadde hjulpet med en utdyping av likhetene dem i mellom. Uansett; Erik Poppes kvalitet bør defineres ut fra hvordan filmene gir emosjonell gjenklang; i og med at de er såpass uironiske i sin tone og inderlige i tematikk. Og både «Hawaii, Oslo» og «deUSYNLIGE» berørte meg og engasjerte meg, i større eller mindre grad.

  (Uheldigvis har jeg aldri fått sett «Dis», Aune Sands eneste offentlig fremviste spillefilm, så der kan jeg kun uttale meg om hvordan Sand fremstår i offentligheten – og det ville vært urettferdig mot hans film. Men det han i det minste kan være fornøyd med er at som debutfilm er «Dis» langt mer omtalt og levende nå enn det Poppes «Schpaaa» er.)

  Jeg synes forøvrig at Poppe også får sin mengde kritikk, om enn utenfor kritikernes spalter (og heller i kommentarfelt som dette).

 12. 1. Lilja 4-Ever
  2. Låt den rätte komma in
  3. Sånger från andra våningen
  4. De Ofrivilliga
  5. Darling
  6. Tillsammans
  7. Farvel Falkenberg
  8. Mammut
  9. Män som hatar kvinnor
  10. Du levande

 13. Mats F sier:

  Hva med Smala Sussie?

 14. Verner H sier:

  Smala Sussie er jo knallmorsom, men skulle jeg velge en film av Ulf Malmros som kunne vært på denne lista ville jeg valgt «Den beste sommeren».
  Utover det må jeg si at «Farväl Falkenberg» og «Himlens hjärta» er svenske filmer som har beveget meg ganske godt. Mulig Simon Staho har et Bergman-kompleks, men jeg liker filmene hans…

 15. Amalie Kvamme sier:

  «Så som i himmelen» er ikkje på lista??? Den er jo best.

 16. Morgan Andersen sier:

  Beste svenske filmer de siste 10 år ?
  1 : Livvakterna
  2: 3`dje vågen
  3,4,5 : Stieg Larssons trilogi :Menn som hatar kvinnor,Flickan som lekte med elden,Luftslottet som sprengdes.
  6: Salmer fra kjøkkenet
  7: Det nya landet
  Apropos norsk film: med unntak av Elling-filmene har det ikke vært mye bra norsk film siden Orions Belte fra 1985.

 17. Inger Lise sier:

  Hei, dere ser ut som dere kan mye om nordisk film. Så kanskje dere kan hjelpe meg???
  Det er en film jeg har sett som jeg ikke husker hva heter. Den handler om en jente som blir voldtatt under en tribune av en gutte gjeng. De bruker blant annet en flaske og alle prøver seg etter tur unntatt en av guttene. Filmen er svensk og ser ut som den er fra 1990 -tallet eller tidlig 2000. Jenta får mye pepper etter det som har skjedd og hun sliter vedlig. Det ender med en rettssak der guttene blir dømt og hun blir nødt til å bytte skole.
  Fint om noen kan hjelpe meg med navnet på denne filmen, den var veldig bra og sterkt lagt fram.

 18. Hei Inger Lise! Filmen heter «Säg att du älskar mig». Jeg husker den også som en sterk opplevelse.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>