SFI støtter Jesper Ganslandts neste

Fra fabelaktige <em>Farvel Falkenberg</em>

Det svenske filminstituttet har gitt penger til en rekke kommende svenske filmprosjekter denne måneden, deriblant Jesper Ganslandts nye film Apan. Hans poetiske coming-of-age-drama Farväl Falkenberg er for meg en av de siste årenes beste filmer, hvilket gjør at jeg automatisk ser frem til noe nytt fra den kanten. Måten den filmen fanget en bestemt stemning på sitter sterkt i meg, og har gjort at den har blitt en del av mitt følelsesmessige referanseapparat – ikke verst til å være en debutfilm! Hans nye film heter Apan, og beskrives slik:

Krister, make och far, vaknar upp i efterdyningarna av en tragedi. Fångad i vardagens krav finns det snart ingenstans att fly och Krister blir tvingad att konfrontera sina handlingar. Apan handlar om viljan att hålla fast vid saker som redan gått förlorade. Om att långsamt vakna upp till en ny verklighet och förstå vad som finns kvar då allt du en gång hade har gått förlorat.

På mange måter slår dette meg som en naturlig forlengelse av Farväl Falkenberg, da den også omhandlet hvor vanskelig det er å slippe taket fra det som har vært for å komme seg videre i livet. Og, som Apan, spant også den rundt en tragedie.

Like spennende er det at Peter Schildt har fått penger til å lage en ny ungdomsfilm sammen med manusforfatter Christina Herrström. De to laget en av mine favorittserier, Ebba & Didrik, som mange kanskje husker fra Midt i Smørøyet – en serie som ikke bare har holdt seg godt, men som nå står som en av de sterkeste manifestasjonene av jappetidens tvilsomme verdier. Deres nye film heter Tusen gånger stärkare, og er den produksjonen som filminstituttet har gitt mest kapital. Jeg har på følelsen av at vi har et nytt stort filmår i vente fra disse uoppnåelig gode svenskene…