Hva har vi i vente fra X-men?

XMEN200

X-men 1 og 2 var unektelig reale godbiter for oss som elsker tegneserieadaptasjoner. Jeg vil faktisk påstå 2ern er subsjangerens tredje beste, bak Batman Begins og The Dark Knight. Den første satte tonen, men oppfølgeren greide på mesterlig vis å sjonglere seriens mange karakterer, fasetter og subplot på en måte som gjorde filmen til ren nytelse. Regissør Bryan Singer var i så måte helt essensiell, og selv om han allerede var en høyt respektert filmskaper etter briljante The Usual Suspects og kraftig undervurderte Apt Pupil, var det med disse to filmene han virkelig satte tonen.

Så var det kanskje heller ikke rart at både mange fullstendig mistet respekten da han sa nei til å fullføre trilogien, og isteden tok for seg Superman. Så skal det sies at skuffelsen vel ble forsterket av at selveste Destroyer of all things beautiful and geeky Brett Ratner, satte seg i registolen isteden. Resultatet er en av de mørkere kapitlene i Fox og Marvel sin historie, og et tydelig signal til studioene om at det ikke er tilfeldig at det er kompromissløse regissører som Sam Raimi, Christopher Nolan, Guillermo del Toro og Bryan Singer som har stått bak de mest interessante tegneserieadaptasjonene de siste 10 årene. Det funker rett og slett ikke å gi en drittunge som Ratner spakene.

398px-WolvprofileMen X-Men-trilogien er i sum allikevel en stor suksess, ikke minst rent kommersielt. Samlet har de tre filmene hatt et budsjett på cirka 420 millioner dollar + markedsføring, men en inntjening på kino alene på rundt 1,2 milliarder. Tallene kan riktignok ikke måle seg mot Spiderman-trilogiens godt over dobbelte inntjening, og The Dark Knight tjente alene inn denne summen på kino i fjor. Men merkevaren X-men er blitt god business for Fox; ytterligere forsterket med serieutbryter Wolverine sin suksess på kino i sommer.

Ikke spesielt overraskende derfor at de nå ønsker å både gå igang med flere filmer basert på universet til Stan Lee og Jack Kirby. En oppfølger til sistnevnte film er eksempelvis allerede i preproduksjon. Manusforfatter Christopher McQuarrie (fra blant annet nevnte The Usual Suspects) har lagt handlingen i sin helhet til Japan, og vil være sentrert rundt Wolverines forhold til den japanske karakteren Mariko. Interessant nok skal derfor produksjonen i sin helhet gjøres i Japan.

MagsleeTo andre X-menn ligger også an til å få sine egne filmer. Magneto har alltid vært min favoritt i universet, og jeg ble derfor veldig glad når jeg hørte at Fox endelig har fått et manus de er fornøyd med. David Goyer står bak, og dét alene burde kjøre forventningene i taket. Dette er altså mannen som skrev Batman Begins med Christopher Nolan, og som gis æren for å ha utviklet Jokeren slik han ble i The Dark Knight. Når så Ian McKellen forlengst har sagt han vil gjøre sin del av karakteren, ja, da er det bare å glede seg. Filmen skal starte i konsentrasjonsleirene under 2. verdenskrig, og vil følge karakteren helt frem til den personen vi er blitt kjent med gjennom McKellens herlige tolkning.

Den andre karakteren de ønsker å utvikle en egen franchise for er Deadpool. Riktignok en karakter som hører hjemme i X-men-avlegger New Mutants, men som i Wolverine-filmen ble kraftig skrevet om og gitt en annen historie. Dette ønsker nå produsentene å legge til side, og planen er å gjøre både filmen og karakteren atskillig mørkere, men beholde Ryan Reynolds i hovedrollen.

X-Men_First_Class_01Allikevel ligger kanskje det mest interessante potensialet i det trilogien allerede har skummet fløten av – samtlige karakterer i én serie med alle deres evner, historier og konflikter som basis for et større epos. Derfor skulle man kanskje tro Fox nå ønsket seg en X-Men 4,  slik blant annet Spiderman får. Isteden ser det derimot ut til at de ønsker å gå tilbake til røttene, og lage en serie etter tegneserien X-Men: First Class. Kort fortalt omhandlende karakterenes opplevelser på tenåringsstadiet. Cyclops, Jean, Beast og Storm skal være karakterene det er ønskelig å bygge historien rundt, mens de tre siste Harry Potter-filmene skal være inspirasjon for å lage noe som appellerer både til unge og voksne. Dét kan bli veldig interessant, og et fint rammeverk for å følge karakterene videre inn i voksenlivet vi ellers kjenner dem best fra.

Are you a God-fearing man, Senator? That is such a strange phrase. I’ve always thought of God as a teacher; a bringer of light, wisdom, and understanding. You see, I think what you really fear is me. Me and my kind. The Brotherhood of Mutants. Oh, it’s not so surprising really. Mankind has always feared what it doesn’t understand. Well, don’t fear God, Senator, and certainly don’t fear me. Not any more.

Magneto