Begrepet: Etableringsbilde

StarWars

«Begrepet» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Begrepet er et verktøy under kontinuitetsystemet, og definerer handlingens sted eller romlige tilhørighet. Som regel vises dette som en sekvens av innstillinger der det ved hver klipp vises et tettere utsnitt av handlingens avgrensede område. Som navnet tilsier gjøres dette for å etablere handlingens rom. Teknikken ble utviklet for at publikum ikke skulle bli romlig forvirret. Ideen er å hele tiden fortelle publikum hvor handlingen foregår.

Typiske eksempler er oversiktsbilder av Det Hvite Hus, Empire State Building, Eiffeltårnet o.l. Eksemplet under er hentet fra Star Wars: Episode IV, og er spesielt i og med at etableringen starter i universets vakuum der det stadig klippes nærmere mot en planet. Til slutt ender det hele med kjente figurer i form av mennesker (Luke og Leia) i en stor romskiphangar.