Begrepet: Etableringsbilde

StarWars

«Begrepet» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Begrepet er et verktøy under kontinuitetsystemet, og definerer handlingens sted eller romlige tilhørighet. Som regel vises dette som en sekvens av innstillinger der det ved hver klipp vises et tettere utsnitt av handlingens avgrensede område. Som navnet tilsier gjøres dette for å etablere handlingens rom. Teknikken ble utviklet for at publikum ikke skulle bli romlig forvirret. Ideen er å hele tiden fortelle publikum hvor handlingen foregår.

Typiske eksempler er oversiktsbilder av Det Hvite Hus, Empire State Building, Eiffeltårnet o.l. Eksemplet under er hentet fra Star Wars: Episode IV, og er spesielt i og med at etableringen starter i universets vakuum der det stadig klippes nærmere mot en planet. Til slutt ender det hele med kjente figurer i form av mennesker (Luke og Leia) i en stor romskiphangar.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Steinar Finnebraaten sier:

  Et friskt eksempel på ett godt etableringsbilde er vel tallerkenen i District 9.

 2. Steinar: Det har du helt rett i. Den franske nye bølge gjorde stor oppstandelse (innen filmens verden, i hvert fall) ved å klippe direkte til handlingen uten etableringsbilder.

  Det er få filmer som ikke gjør bruk av etableringsbilder, selv om teknikken er nesten like gammel som filmmediumet selv.

 3. André sier:

  Å ikke bruke etableringsbilde er ofte en synd og skam, men det kan fungere om filmen klarer å fortelle deg om plasseringen på via handling eller tilsvarende.

  Men så har vi også dem som overbruker etableringsbilde, gjerne ved å vise forferdelig mange kjente monument fra stedet. Slikt blir man fort mettet av.

 4. Steinar sier:

  Man prater jo om denne globaliseringen der man gjerne prøver å skape en felleskapsfølese ved å viske ut særtegn i f.eks byer. Istedetfor å flashe Empire State Building kan begrepsbilde være av en hvilken som helst skyskraperby. Man vet iallefall at handlingen foregår i en storby.

  Eksempelsvis; Det er ikke sikkert mange kinesere som ser film vet hva/hvor Alcatraz er, selv om vi har fått det innprentet i vår vestlige oppvekst. Sånn sett er kanskje McDonalds et bedre, om en for omfattende begrepsbilde – men gjenkjennelsesfaktoren står antageligvis sterkere globalt sett.

 5. @André: Turistfilmen, ja… husker fra Munich en flau scene der Eiffeltårnet figurerer i bakgrunnen. Avner og Louis befinner seg på et marked der de blant annet kjøper hvitløk. Tårnet befinner seg i bakgrunnen som en tredje karakter under hele scenen. Av og til holder det ikke med fransk aksent, rurale markeder og boulevarder.

  @Steinar: Batman Begins og The Dark Knight forsøker å bygge opp en ikke-eksisterende by. Som oftest, i hvert fall for oss nordmenn, ser vi bygninger og «skylines» som ikke har en fysisk tilknytning til ett bestemt sted. Vi får ikke følelsen av Chicago selv om denne byen ER Gotham.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>