«It’s true… all of it» – Star Wars-renessansen tar form i traileren til The Force Awakens

«The Force is calling to you… just let it in.»

Som om ikke det var nok med de to glimrende teaserne til Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (1 og 2), ble det i natt sluppet en såkalt «endelig» trailer til filmen som markerer gjenfødelsen av Lucasfilm og spillefilmserien fra Star Wars-universet.

Og klippet er et slags mesterskap i markedsføring – traileren lykkes svært godt med kombinasjonen av å spille på eksisterende nostalgi for en fortelling som allerede består av seks spillefilmer, samtidig som den opprettholder fokuset fra teaserne på ferske fjes og nye historier. Resultatet blir, vel, nesten litt rørende.

Basert på mottagelsen av begge teaserne og denne siste traileren, tyder alt på at regissør J.J. Abrams og produsent Kathleen Kennedy har klart å gjennomføre en revitalisering av Star Wars-serien som skaper enorm interesse hos både den allerede dedikerte tilhengerskaren og det vanlige kinopublikummet. Man får følelsen av at filmserien både tar et steg tilbake og et langt steg frem; visualiteten har hentet opp igjen teksturene og den analoge kvaliteten fra originaltrilogien, samtidig som rollebesetningen og motivene ikke lener seg for mye på nostalgi – om vi ser bort fra fokuset på Han Solo (med en herlig tilstedeværende Harrison Ford).

Eksempelvis er Mark Hamills Luke Skywalker helt fraværende både i traileren og på plakaten (limt inn nederst i saken), mens Leia viser seg i kun ett bilde. Et foreløpig fravær, må man kanskje si, for hvordan fortellingen faktisk fremtrer i filmen blir det bare spekulasjon å diskutere. (Men bruk gjerne kommentarfeltet til teorier!)

Fra åpningen av traileren, der Rey (Daisy Ridley) søker etter verdigjenstander inni vraket av en Star Destroyer.
Fra åpningen av traileren, der Rey (Daisy Ridley) søker etter verdigjenstander inni vraket av en Star Destroyer.

I sentrum for traileren står Rey, rollefiguren til Daisy Ridley, som i en serie bilder introduseres som en skrapjeger på ørkenplaneten Jakku, mens vi hører henne resignert på lydsporet: «I am no one». Som er et sikkert tegn på at hun er someone, og mange har spekulert i at Rey kan være avkommet til Han og Leia. Bildene i trailerens første sekvens, der Rey leter etter verdigjenstander inne i vraket av en Star Destroyer, er gode eksempler på hvordan J.J. Abrams, fotograf Daniel Mindel og produksjonsdesignere Darren Gilford og Rick Carter har skapt et fysisk og håndfast filmunivers for The Force Awakens, fremfor de digitale miljøene George Lucas insisterte på for prequel-trilogien.

Gjennom å fortsatt holde tilbake på plottavsløringer, effektiviserer traileren fremdriften nok til å ha tid til både storslagne actiontablåer og en serie rolige øyeblikk. Særlig er det virkningsfullt med den korte scenen der Rey og Finn (John Boyega) spør Han Solo om alle de historiene de har hørt, og Harrison Fords voldsomt nostalgifremkallende røst sier: «It’s true… all of it…» og noen bilder senere som voice-over: «The Dark Side… The Jedi… they’re real». Her forstår vi at de drøyt 30 årene som har passert mellom The Return of the Jedi (1983) og The Force Awakens (2015) ikke bare er et popkulturelt tidsrom som filmskaperne kommenterer, men som også er tre lange tiår innad i fiksjonsuniverset, som har skapt myter og en distanse til fortiden for «den unge generasjonen» som Rey og Finn er en del av. At Abrams & Co. spiller på dette, både narrativt og i markedsføringen, er et fortellergrep som skaper interesse og spenning.

På musikk-siden i traileren klinger først noen diskrete pianoharmonier før vi etter hvert glir over i en langsom og etterhvert også koral versjon av kjernetemaet «Han Solo and the Princess» fra The Empire Strikes Back – et meningsfylt valg ettersom det samme temaet har en lidende, tragisk valør i karbonfrysningsscenen i samme film. Dette vokser i tilstedeværelse og avløses etter hvert av originaltrilogiens gjennomgående tema for «The Force» – også det et relevant valg ettersom det dommedagsaktige angår de fleste i Star Wars-universet. Per dags dato forteller ryktene at trailermusikken og -arrangementene ikke er skrevet av John Williams selv, men uhyre effektivt er det uansett.

Alt i alt – en glimrende trailer, og som om ikke forventningene allerede var høye, så er de ladet med Kraften nå. Premieredatoen 16. desember er to måneder unna, og traileren kan i mellomtiden gå på repeat enten via Apple Trailers eller i YouTube-vinduet nedenfor:

«The Force Awakens» «The Force Awakens» «The Force Awakens» «The Force Awakens»

*

«Star Wars: Episode VII – The Force Awakens» – plakat