Directed by Alan Smithee

Begrepet: Alan Smithee

Directed by Alan Smithee

«Begrepet» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Navnet Alan Smithee er en amerikansk ordning som fram til år 2000 var et offisielt pseudonym for filmregissører som ikke ville vedkjenne seg et verk. Som regel var dette et utslag av at regissøren mistet for mye av kontrollen til produsent eller produksjonsselskap. Kjente eksempler på Alan Smithee-filmer er blant annet Dune av David Lynch, diverse omklipte TV-versjoner av kjente filmer (eksempelvis Heat), og enkelte episoder av TV-serien MacGyver.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

 1. Rune Sandnes sier:

  Det var vel bare den utvidede TV-versjonen av «Dune» som var kredittert Alan Smithee? Den originale filmversjonen står det David Lynch på så vidt jeg husker.

 2. Viljar Osland sier:

  Kan også nevnes at American History X-regissør Tony Kaye ønsket å bruke pseudonymet etter en het konflikt med studioet og hovedrolleinnhaver Edward Norton. Directors Guild of America nektet ham å fjerne navnet sitt ettersom han angrep filmen i media. Interessant nok har de makt til å gjøre det.

  Søker man Allan Smithee på IMDB finner man flere kjente navn, deriblant Sidney Lumet og Sam Raimi. Hvilke filmer det er snakk om er jeg usikker på. DGA har visstnok erklært pseudonymet dødt nå, og andre navn erstatter det.

 3. Even G. Benestad sier:

  Allan Smithee ble eklært død etter alt bråket med American History X. Tony Kay ville forøvrig bruke navnet Humpty Dumpty. Noe han selvsagt ikke fikk lov til…

  I 2000 brukte Walter Hill navnet Thomas Lee da han regisserte store deler av kalkunen Supernova.

  Dette må være den filmen som har flest funksjoner dedikert til Smithee…
  http://www.imdb.com/title/tt0105034/fullcredits#directors

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>