Timothée Chalamet er aktuell for hovedrollen i Denis Villeneuves filmatisering av Dune

Etter gjennombruddet med den Oscar-nominerte rolleprestasjonen i Call Me by Your Name, har skuespiller Timothée Chalamet både rukket å bli et gudedyrket ungpikeidol og en ettertraktet figur for Hollywoods fremste auteurer. Nå sirkles Chalamet inn av Denis Villeneuve (Arrival, Blade Runner 2049) til hovedrollen i regissørens ambisiøse nyfilmatisering av Dune.

Det er bransjenettstedet Deadline som melder at Villeneuve og produsentene hos Legendary Entertainment (som har co-finansiert filmer som The Dark Knight, Godzilla, Watchmen og Interstellar) er i sluttforhandlinger med Chalamet og hans agenter om å tre inn i forfatter Frank Herberts omfangsrike Dune-univers, i rollen som Paul Atreides. Originalromanen ble publisert i 1965, og har siden blitt en bestselgende klassiker innen sci-fi-litteraturen. Herbert fulgte opp med fem oppfølgerbøker, og Dune har senere også ekspandert som franchise gjennom tv-adaptasjoner og som data- og brettspill. Fortellingens utgangspunkt oppsummeres slik av Deadline:

Dune is set in the far future involving worlds beyond Earth, ruled over by competing feudal families who control access to a drug called Melange. Known popularly as “spice,” the drug gives its users heightened consciousness and an extended lifespan at the cost of crippling addiction and fatal withdrawal. Spice, use of which makes interstellar travel possible, is found only on the desert planet of Arrakis — aka “Dune” — and as such is the most valuable commodity in the galaxy.

David Lynch filmatiserte boken i 1984, men Lynchs Dune led av å være en svært problematisk produksjon og regnes i dag av de fleste som et mislykket (men ikke uinteressant) forsøk på å puste liv i Herberts visjonære epos. Siden 1984 har de filmtekniske fremskrittene (fra Terminator 2, via Jurassic Park til Ringenes herre-trilogien og andre storslåtte vfx-drevne filmer etter årtusenskiftet) utvidet mulighetene for å visualisere ideer innen science fiction-sjangeren, og mange mener at Denis Villeneuve nå er rett mann til å gi Dune den samme status innen film som den har i sjangerlitteraturen. Om man tar Arrival og Blade Runner 2049 som empiri, er det vel få som tviler på Villeneuves evner – og han er dessuten en filmskaper på høyden av sin karriere, med stor gjennomslagskraft.

For Timothée Chalamet sin del gir Dune ham muligheten til å ta steget fra indiefilmen over i blockbusternes verden (hans lille rolle i Interstellar ga sikkert mersmak). Rolletolkningen av Kyle MacLachlan som Paul Atreides i Lynchs film gir heller ikke altfor store sko å fylle, så Chalamet bør ha muligheter til å forme en figur som står støtt på egne ben. Villeneuve har dessuten uttalt at han ser for seg at denne Dune-produksjonen leder til minst to kinofilmer, så Chalamet vil få stor boltreplass innen franchisen.

Villeneuves Dune er ventet å gå i produksjon tidlig i 2019, med antatt kinopremiere for første film i 2020. Vi får håpe at regissøren tar med seg sin nære samarbeidspartner Roger Deakins bak kameraet også denne gang, etter at fotograflegenden endelig tok hjem en Oscar-statuett i vinter (for Blade Runner 2049).

*

Kyle MacLachlan i «Dune» (1984)