Trailer til Fantastic Mr. Fox

FOX

Roald Dahls bok Fantastic Mr. Fox (Den fantastiske Mikkel Rev) er en av mine store favoritter fra barndommen, og forteller historien om den stolte, men også bekymrede reven som må redde seg og familien fra de tre grusomme bøndene Bred, Bønne og Bisks hissige gravemaskiner. Boka er spennende, morsom, en anelse melankolsk og svært stemningsfull. Når jeg leste den utallige ganger var det alltid beskrivelsene av livet under jorda som fascinerte meg mest; hvordan revene gravde som besatte for å nå frem til friheten som ventet på andre siden.

Følelsen av jord og muld er helt essensiell her, og ved første øyekast er det nettopp dette som er helt fraværende i Wes Andersons versjon. Dette ser ut til å være Dahls historie filtrert gjennom Andersons etter hvert svært gjenkjennelige univers. Det gulaktige fotoarbeidet og de samme gultonene i scenografien som vi kjenner fra blant annet Rushmore og The Darjeeling Limited kræsjer for meg med følelsen jeg har beskrevet ovenfor; den smått angstfylte stemningen fra boka har blitt byttet ut med fokus på det quirky og karikert morsomme. For meg er dette synd, ettersom Dahls bøker skiller seg ut ved å nettopp kombinere de to polene, slik at det både kan bli hylende morsomt og emosjonelt gripende på én gang. Slik filmen fremstår gjennom traileren blir jeg ikke spesielt engasjert i historien, og tar meg selv i å glede meg mest til de visuelle krumspringene Anderson garantert kommer til å ta.

FOX2

Men det skal sies; animasjonen ser nydelig ut, og den rustikke følelsen i bildene gjør at det hele unektelig fortoner seg som veldig søtt og koselig -- og det sier jeg i beste mening! Stemmene av blant annet George Clooney, Meryl Streep og Bill Murray virker også svært kledelige, med et mulig unntak av Murray, som rett og slett virker slapp i replikkavleveringen. Dette er uansett en film jeg svært veldig frem til, og jeg krysser fingerene for at helheten ligger nærmere Roald Dahls tekst enn disse smakebitene. Hva tenker dere?

Traileren kan du se her:

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. Forhåpentligvis er dette bare en forferdelig trailer for en god film, men jeg må innrømme at jeg ble veldig skeptisk etter å ha sett dette. Jeg liker Wes Anderson, men dette ser virkelig ikke bra ut. Jeg får overhodet ingen Roald Dahl-følelse, og det hele fremstår veldig amerikanisert.

  Jeg må nok også si at jeg stusser over utsagnet om at animasjonen ser nydelig ut – den er jo fullstendig monoton og vektløs! Dette er åpenbart gjort med vilje – ifølge en kommentar på Cartoon Brew ble enkeltframes fjernet fra flere scener animert «on ones» for å gi animasjonen et mer hakkete preg – men Andersons intensjoner feiler fullstendig her. Istedet for et gammeldags og sjarmerende uttrykk, gir det snarere animasjonen et billig, hastverksaktig preg. De amatørmessig flate bildekomposisjonene hjelper heller ikke nevneverdig på hovedinntrykket.

  Som Anderson-fan vil jeg gjerne like dette, men det er vanskelig, dessverre.

 2. Som sagt fant jeg den rustikke animasjonen veldig søt – minnet meg mye om østeuropeisk animasjonsfilm. Men ellers deler jeg dessverre din skepsis!

 3. Flu Hartberg sier:

  Enig i at dette ser litt skuffende ut. Jeg tipper at man har fokusert på humoren her, og jeg tror helt sikkert filmen blir morsom. Men jeg får ikke inntrykk av at dette blir «fantastisk». De skal ha honnør for å gå en annen vei ift. animasjonen, og satse på lurvete dukker. Spennende prosjekt uansett…

 4. Fred Ut sier:

  Flatt, trist og altfor amerikansk. Denne falt akkurat av radaren min.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>