Trailer til Fantastic Mr. Fox

FOX

Roald Dahls bok Fantastic Mr. Fox (Den fantastiske Mikkel Rev) er en av mine store favoritter fra barndommen, og forteller historien om den stolte, men også bekymrede reven som må redde seg og familien fra de tre grusomme bøndene Bred, Bønne og Bisks hissige gravemaskiner. Boka er spennende, morsom, en anelse melankolsk og svært stemningsfull. Når jeg leste den utallige ganger var det alltid beskrivelsene av livet under jorda som fascinerte meg mest; hvordan revene gravde som besatte for å nå frem til friheten som ventet på andre siden.

Følelsen av jord og muld er helt essensiell her, og ved første øyekast er det nettopp dette som er helt fraværende i Wes Andersons versjon. Dette ser ut til å være Dahls historie filtrert gjennom Andersons etter hvert svært gjenkjennelige univers. Det gulaktige fotoarbeidet og de samme gultonene i scenografien som vi kjenner fra blant annet Rushmore og The Darjeeling Limited kræsjer for meg med følelsen jeg har beskrevet ovenfor; den smått angstfylte stemningen fra boka har blitt byttet ut med fokus på det quirky og karikert morsomme. For meg er dette synd, ettersom Dahls bøker skiller seg ut ved å nettopp kombinere de to polene, slik at det både kan bli hylende morsomt og emosjonelt gripende på én gang. Slik filmen fremstår gjennom traileren blir jeg ikke spesielt engasjert i historien, og tar meg selv i å glede meg mest til de visuelle krumspringene Anderson garantert kommer til å ta.

FOX2

Men det skal sies; animasjonen ser nydelig ut, og den rustikke følelsen i bildene gjør at det hele unektelig fortoner seg som veldig søtt og koselig -- og det sier jeg i beste mening! Stemmene av blant annet George Clooney, Meryl Streep og Bill Murray virker også svært kledelige, med et mulig unntak av Murray, som rett og slett virker slapp i replikkavleveringen. Dette er uansett en film jeg svært veldig frem til, og jeg krysser fingerene for at helheten ligger nærmere Roald Dahls tekst enn disse smakebitene. Hva tenker dere?

Traileren kan du se her: