Sam Raimis ultravoldelige, sexfikserte tv-serie

spartacus800x600

Dette kan virkelig gå begge veier! Den Sam Raimi-produserte tv-serien Spartacus: Blood and Sand starter på amerikansk fjernsyn først på nyåret, men de første levende bildene ble sluppet under nylig avsluttede Comic-Con:

Serien tar utgangspunkt i historien om Antikkens kanskje mest berømte slave; Spartacus, som ble leder for et slaveopprør i det første århundre etter Kristus -den såkalte Third Servile War. Vi vet lite om mannen, og skildringer som den Stanley Kubrick gjør i sin filmatisering er hovedsakelig oppspinn, basert på de få fakta vi har. I moderne litteratur og film har allikevel historien om slaven funnet sin form, og mange har laget sin versjon av det de tror kan ha vært hans liv. Når det nå lages påkostet tv-serie om mannen, er det kanskje litt skuffende at skaperne først og fremst later til å være ute etter å underholde oss med trivialiteter som sex og vold.

Her er manusforfatter Steven S. DeKnight om serien:

(…) The other part of this is the sexuality of the times, it was a very different kind of sexual feeling, particularly with the slave class where it was completely acceptable to have sex with your slaves, even inside a marriage. Usually it was fine for a man to have sex with female slaves and sometimes the male slaves.  It was a little bit trickier for the women, but we don’t want to shy away from either the violence or the sexuality of the period.  We’re trying not to put it on screen just becasue we can.  We want it to come from the story that if this story leads us to an extremely violent incident, we want to be able to show it and the same thing sexually.

Steven S. DeKnight er mannen som blant annet ga oss store deler av Buffy, Angel og Smallville, og det sier vel kanskje en del om hva vi har i vente? Det blir uten tvil kitchy og med tydelig b-preg, samtidig som man kan håpe at serien allikevel inneholder en viss porsjon ironisk distanse til sin egen pompøsitet. Vel, traileren tyder på det motsatte -- med slow-motion av det slaget som allerede føltes gammelt da 300 herjet kinoene for et par år siden, er det et umiskjennelig trøttsomt preg over det hele. Det hjelper heller ikke at serier som Rome og The Tudors forlengst vist oss at også tv kan være åsted for storslåtte kostymedrama, med det resultat at vi som publikummere har fått et mer blasert forhold til slike storbudsjetterte fjernsynsepos.

Jeg håpet lenge at Sam Raimis tilstedeværelse skulle bane vei for en serie med ihvertfall et snev av politisk brodd. Isteden er det nå tydelig at vi får en ren underholdningsserie, komplett med Xena selv; Lucy Lawless i en av hovedrollene. Det er kanskje fordomsfullt, men kombinasjonen henne og nevnte manusforfattere, gjør meg sterkt tvilende til at Spartacus: Blood and Sand blir noe mer enn tanketom underholdning. Dette blir ihvertfall ikke historietimen noen av oss håpet på.

Her er en liten titt bak kulissene:

PS: Det vil også bli laget en tegneserie basert på serien, publisert av forlaget Devil’s Due Publishing med første nummer allerede ute under tittelen Upon The Sands of Vengeance.