Trailer

Medrivende trailer til Moon

«I know you’re really lonely up there, but I’m proud of you.»

Astronauten Sam Bell (Sam Rockwell) nærmer seg slutten på sitt 3-årige engasjement som eneste ansatt på en månestasjon hvorfra selskapet Lunar industries miner ut Helium-3; et stoff som har blitt jordens eneste kilde til energi. Like før hjemreise inntreffer noe som setter hele Sams perspektiv ut av balanse.

Moon

Dette er et omtrentlig synopsis til Moon, en lavbudsjettert sci/fi-film som hadde premiere ved årets filmfestival i Sundance. Filmen er regissert av det rimelig ubeskrevne bladet Duncan Jones, men mottok strålende anmeldelser fra et til nå samlet amerikansk kritikerkorps. Mer enn nok til å få meg nysgjerrig, og nok til at Sony Pictures Classics distribuerer filmen i USA med premiere 12. juni. I den forbindelse er det sluppet en trailer og en plakat, som leder meg til følgende: Moon er plutselig en av filmene jeg gleder meg mest til i 2009! Se selv:

Ikke bare virker Sam Rockwell perfekt castet i en rolle som virker tilstrekkelig kompleks, men traileren makter å skape spørsmål og forventninger hos meg til filmens underliggende mysterium. Dessuten påkaller filmen (uunngåelig) et visst ekko av 2001: En romodyssé, – som jeg håper blir til Moons fordel. Og kanskje viktigst: Filmen sender ut noen signaler som gjør at jeg tør spørre; blir dette endelig filmåret (vi har ventet på) som for alvor gir oss tilbake intelligent science fiction? Vi vet at James Cameron leverer Avatar i desember, men ut av det blå har vi nå også en underdog som Moon å glede oss til.Sam Rockwell som Sam Bell

Filmskribenten Karina Longworth skriver hos Spout Blog at Moons styrke ikke ligger i det konseptuelle, men: …like any great work of genre cinema [this film’s] future-world scenario and super-slick techno-artistry are put to the service of a story that ultimately downplays the traumas wrought by technological possibility in order to dig deep into the traumas of people being people. Virker veldig lovende.

Den ferske filmplakaten for Moon spiller også åpenbart på det psykologiske aspektet i denne historien. Med en elegant Hitchcock-referanse i det grafiske, og taglinen «950,000 miles from home, the hardest thing to face… is yourself.», ser vi øyeblikkelig hvor det bærer. Sam Bell er alene med seg selv.

Moon poster

Jeg håper inderlig at filmen kan leve opp til forventningene som har blitt skapt til nå. Det er foreløpig ikke meg bekjent hvem som skal distribuere denne filmen i Norge, men noe annet enn kinolansering vil være en skam. Vi får håpe den (eventuelle) norske kinodistributøren snart kommer på banen med premieredato og lanseringsplan.

I mellomtiden kan man følge regissøren Duncan Jones på Twitter. Han er, om ikke annet, David Bowies sønn.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 17 kommentarer

 1. Raymond sier:

  Den her er jeg også skikkelig gira på! Sci-fi er best når den er «intelligent» :D
  Hvilke andre lignende filmer er å anbefale tro? Har jo sett 2001, Solaris, Blade Runner, Sunshine ++ har du noen tips? Jeg kom over denne lista over filmer som jeg ble nysgjerrig på: http://www.pajiba.com/guides/10-scifi-films-you-should-see-but-probably-havent.php

 2. Filmplakaten burde vinne en pris. Får litt Bauhaus- og International Typographic Style-følelser her.

 3. Kjetil sier:

  Traileren ser lovende ut og filmplakaten er definitivt kul. Bare så synd at de bommet med ca 700 miles i avstanden til månen …

 4. Morty sier:

  Det ser pent ut, sikkert uhyre smart og velgjort, men likevel så det ut som et wishwash av andres ideer. Datamaskinen med «fjes/sjel», HAL i 2001. Potteplanter in Space, Silent Running. Romtinginteriøreksteriør som i Alien(s), og en langhåra råtass som minner meg fryktelig mye om Kurt Russell fra The Thing. Ellers en drøss med 2001 referanser, bare justert litt. Men gratulerer med siden, ser fet ut. Tommel opp!

 5. Veldig effektiv trailer! Jeg blir også nysgjerrig på hvordan tilsynelatende generøse mengder humor (referansehumor, om ikke annet) passer inn i det som ser ut til å presentere seg som en slags psykologisk thriller…

 6. Åsmund S sier:

  Det var filmposteren sin det!
  Kommer den til å bli brukt av norsk distributør?
  La meg tenke…nei.
  Men fint er det!

 7. Thor sier:

  Ojojoj, den skal jeg se.

 8. audiovision sier:

  Retrotrash, teknoskrot, 2001 kjørt gjennom z-generasjonens affektløse snapperestetikk, avec forsøk på å krype seg opp på en filosofisk stige ved hjelp av Solarisaktige fordoblinger, sans Lem. Traileren får ethvert verbalt forsøk på å skape forventning til å låte som et annet heliumdrag.

 9. Raymond: Jeg synes Primer er en veldig bra, lavbudsjetts-sci-fi, som ikke veldig mange har sett. Ellers er det mye verdig på den listen du linker til – mye der jeg heller ikke har sett.

  Morty: Enig i at det er en god del synlige sci-fi-referanser i traileren, men det trenger ikke bare være negativt. Jeg velger å tro at Moon har sin originalitet bakt inn i historien.

  ‘audiovision’: Takk for forsøket på å gjenskape et verbalt heliumdrag.

 10. Almir sier:

  Flott trailer – fanget min interesse :) meget interessant plakat enkelt men genialt på mange måter. Gleder med til de kommer på kino !

 11. Noen som vet hva som skjer med denne filmen i Norge?

 12. Heisann

  Moon er nettop kjøpt av Filmoptimistene for distribusjon i Norge. Vi har ikke bestemt premieredato enda men jeg skal personlig jobbe for at filmen blir satt opp på kino snart. Følg med på vår hjemmeside; http://www.filmoptimistene.no

  Wilhelm
  Filmoptimist

 13. Det var gode nyheter! Gratulerer med kjøpet, Filmoptimist – vi gleder oss til å se den!

 14. Atle sier:

  Ground Control To Major Tom ;-)

  Gleder meg til denne filment kommer!!!

 15. Jeg har nå sett den, og den er god! En spennende, kul, mystisk, medrivende og til tider morson historie gjorde at referanse-spotting forsvant fra min hjerne til fordel for en generell følelse av inspirasjon fra det store – ja, nettopp – inspirasjonskildene 2001, Solaris, Dark Star(!), Alien, Blade Runner et al.

 16. Den endelige datoen for MOONs premiere er nå klar.

  Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og sannsynligvis Fredrikstad og Kristiansand er klare på premieredagen 12. februar.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>