Lillesøster om Knerten-traileren

Knerten og Lillebror slik Åsleik Engmark og Paradox ser dem
Knerten og Lillebror slik Åsleik Engmark og Paradox ser dem

Min lillesøster Ane har helt siden vi var små hatt et lidenskapelig forhold til Knerten og hans verden. Jeg kunne derfor ikke tenke meg en mer riktig person til å ytre noen ord om traileren til Paradox sin filmatisering av bøkene.  Åsleik Engmark har regi, mens manus er skrevet av Birgitte Bratseth. Norsk premiere er 16. oktober.

Her er traileren, med Anes mening rett etter:

Hvilket barn har vel ikke lett etter sin egen Knerten i skog og mark etter å ha lest Anne Cath Vestlys bøker?

Når man skal lage film av bøker som er skrevet for barn er det én ting jeg mener er viktigere enn noe annet, nemlig å tolke og respektere barns fantasi, så resultatet blir slik de faktisk forestiller seg det. Og når man i tillegg skal filmatisere bøker av selveste Anne Cath Vestly, -en av våre aller fremste barnebokforfattere, er dette kanskje viktigere enn noen gang. Bøkene om Lillebror og Knerten har vært selve kjernen i mange barns leggestund, inkludert min egen, og har vært og blir vel fortsatt lest på sengekanten av mengder av småbarnsforeldre.

Da jeg så fikk høre at man planla å lage film av disse fantastiske bøkene om en liten gutt og hans «grenete» venn, var det flere ting jeg mente var helt grunnleggende for at det skulle stemme noenlunde med min oppfatning. Man måtte få til riktig personlighet til Knerten. Han er jo i bøkene fremstilt som en liten, noe selvopptatt mann med lang livserfaring, lite selvironi og som er opptatt av sitt eget ve og vel, samtidig som han også er Lillebrors aller beste og mest trofaste venn. I det lille klippet jeg har sett fra filmen, har han forsåvidt noe av dette, men med en tydelig større bruk av mer humoristiske innslag. Barn vil nok sette pris på dette, og det er vel dem filmen i første omgang er myntet på. Allikevel håper jeg man vil klare å få frem Knertens mange mer eller mindre subtile særtrekk; det som faktisk gjør han til den helt spesielle mannen Vestly skapte han som. Det på tross av at han faktisk er en pinne!

Knerten er i filmen blitt animert for å kunne bevege seg, røre på leppene og være en levende pinne. Jeg synes vel egentlig ikke måten dette er gjort på er veldig riktig. Han ser ikke ut som han er av tre, men tvert i mot som en plast dukke à la He-Man på 80-tallet. Kanskje skulle man latt han forbli i tre, og unnlatt å legge de større bevegelsene i ham. Teksten mot avslutningen av traileren – Pinner som Knerten vokser ikke på trær blir dermed for meg en god beskrivelse for den animerte utgaven av Knerten, men man skal ikke glemme at den virkelige Knerten faktisk vokste frem på det gamle treet bak huset til Lillebror!

Det er et lyspunkt jeg vil trekke frem fra det lille innblikket vi får i traileren. Basert på utseende kan det se ut som om man ihvertfall har klart å finne den rette Phillip. Broren til Lillebror er med castingen av Petrus A. Christensen nesten opp av dage det jeg hadde forestilt meg. Så gjenstår det å se om han mestrer rollen som den snille og litt kule storebroren, som alltid tar godt vare på Lillebror.

Jeg må innrømme at jeg tviler på om dette kan bli en film som klarer å få frem det fantasifulle og gode i Vestlys åtte bøker om Lillebror og Knerten. Tror nok heller ikke dette vil hente frem de beste komplimenter fra anmelderne. Men at barna vil kose seg med dette, tviler jeg ikke på. Personlig skulle jeg ønske de heller kunne kose seg med bøkene, og bruke sin egen fantasi og tankevirksomhet for å finne ut hvem Knerten og Lillebror er. Selv tror jeg ikke jeg kommer til å se denne filmen, av frykt for å ødelegge barndommens  og senere års mange timer med med gleder over alt Anne Cath Vestly gav meg med bokserien.