Zaradasht Ahmed og Nowhere to Hide vant hovedprisen i Volda

Dokfilm 2017: Lørdag kveld ble i alt fire priser delt ut for å hedre de aller beste norske dokumentarfilmene fra årets festival.

Kveldens første utmerkelse var Nymfeprisen for beste studentfilm, som ble tildelt Albatross, der en ung regissør skildrer bestefarens siste dager. Juryen fremhevet kombinasjonen av varme og humor i en film om et vanskelig tema, og var generelt svært imponert over de 20 studentfilmene som ble vist under årets festival. I tillegg til hovedprisen ga de hederlig omtale til Some Kind of Goodbye og I det fri.

Ildflugeprisen deles ut til beste korte/mellomlange dokumentar, og filmen som imponerte juryen aller mest var Til månen med bestefar. Når Davids bestefar Kåre får diagnosen demens, frykter David at minnene om livet deres sammen vil forsvinne. Juryen mente filmens store styrke er at den så nært følger en veldig sårbar prosess gjennom mange år og at filmen evner å ta med publikum på en tydelig utvikling.

Gullflugeprisen tildeles beste lange dokumentarfilm. I si begrunnelse fremhevet juryen at vinneren skildrer en historie som har vært mye i nyhetsbildet, men at filmen skiller seg ut ved å skildre både det nære og det store perspektivet om hverandre. Filmen speiler regissøren Zaradasht Ahmeds dype engasjement og arbeid over mange år som gjør resultatet helt spesielt. Nowhere to Hide har allerede vunnet flere internasjonale priser, men dette er faktisk den første i Norge. Vi har tidligere beskrevet filmen slik:

«Filmen Nowhere to Hide følger sykepleier og familiefar Nori Sharif gjennom fem år i et av verdens mest farlige steder i det sentrale Irak, kjent som ”Dødens triangel”. Idet amerikanske styrker trekker seg ut av landet, vokser en forsiktig optimisme frem. Men når ISIS går inn i Jalawla i 2014 og overtar byen, må Nori og familien umiddelbart flykte, og han skrur selv på kameraet. Plutselig er det ikke lenger noen steder å gjemme seg.»

Kveldens siste og kanskje gjeveste utmerkelse var publikumsprisen. Under hele festivalen har kinobesøkende hatt mulighet til å gi en poengsum til filmene de har sett, og etter at stemmene var talt opp, ble det klart at publikum var enige med juryen: Til månen med bestefar gikk til topps også i denne kategorien, og ble med det kveldens store vinner.

I tillegg til de fire prisene får Dokfilm nominere tre filmer til Amanda-prisen 2017. Disse tre filmene ble Nowhere to Hide (Zaradasht Ahmed), Barndom (Margreth Olin) og Ambulance (Mohamed Jabaly).