Norske Jannicke Mikkelsen har laget VR-konsertfilm med Queen og Adam Lambert

Dokfilm 2017: I dokumentaren VR the Champions kommer publikum tettere på det legendariske bandet Queen enn noensinne.

Vi har møtt norske Jannicke Mikkelsen, som snart er snart premiereklar med sin debutfilm, VR the Champions – en unik dokumentar, som utnytter det nyeste innen teknologi. Med VR-briller på hodet vil tilskueren formelig fly rundt om i konsertlokalet, mens bandet spiller sine mest kjente låter. På den måten kan du oppleve konsertstemningen på en autentisk måte og samtidig se Queen – riktignok med Adam Lambert på vokal – spille en armlengde unna.

«Jeg holdt lenge på med skøyter, før jeg måtte trekke meg på grunn av skader. Da begynte jeg utdannelsen min innen filmproduksjon,» forteller Mikkelsen. Uten fullført videregående skole kom hun inn på NISS, nordisk institutt for scene og studio som nå er blitt til Westerdals: «Der gikk jeg en toårig film- og tv linje, før jeg tok en spesialisering som dokumentarfotograf. Etter det gikk jeg tilbake og fullførte videregående.» Mikkelsen tok for alvor steget inn i filmbransjen da hun begynte å arbeide med 3D-produksjon i Tyskland. Der var hun blant annet involvert i Tommy Wirkola-filmen Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013), som ble filmet i samme land.

VR the Champions ble tatt opp 22. mai 2016, og selve eventet var en stor prøvelse i seg selv. To trailere med utstyr; 70 mikrofoner, 20 kameraer. Queen ble filmet live under en konsert i Barcelona. Hele 255 personer var involvert i produksjonen.

«Alt skal klaffe på dagen. En så stor live-produksjon er veldig annerledes fra andre ting jeg har holdt på med. Vi kan ikke klippe, vi kan ikke be bandet spille sangen en gang til, og problemene må løses før vi starter opptaket,» opplyser Mikkelsen. «Da Adam Lambert kom ut på scenen hadde han på seg et kostyme vi ikke var forberedt på. Drakten var dekket med sølvpaljetter og dette reflekterte masse lys. Derfor ser man ikke ansiktet hans de første sekundene, før vi tok ned lysstyrken.»

Før filmingen startet, fikk Mikkelsen bli med på turné med Queen for å bli kjent med miljøet rundt dem. I tillegg til å bli godt kjent med bandet, kom Mikkelsen tett på det store fanmiljøet rundt den legendariske gruppen. Filmen er en gave fra bandet til publikummet; bandet ønsket at så mange som mulig skulle få oppleve musikken deres fra scenen, og i den anledning kontaktet de Mikkelsen, for å lage en film som kunne bevare opptredenen for fremtidige generasjoner.

Bandets trommis, Roger Taylor, opplevde det som svært spesielt å se resultatet: «Jeg kjenner sterke følelser. Jeg er usikker på om det er glede eller sorg, men i løpet av alle de årene jeg har spilt for Queen, har jeg aldri sett en konsert fra publikums ståsted,» forteller han.

Mikkelsen besøker Volda, den lille bygda på Sunnmøre, i anledning Den Norske Dokumentarfilmfestivalen, der deler av filmen skal vises via det nye konseptet DokFabrikken, der årets fokus nettopp er virtual reality. Festivalen går av stabelen i dag og varer frem til søndag 30 april.

*

Intervjuet er gjort av Erling Rognhaugen (f. 1995), som studerer journalistikk ved Høgskulen i Volda.