Vinden blåser i riktig retning for ny kino i Oslo – Vega Scene kan bli en realitet i 2016

For ett år siden skrev vi om planene for en ny arthaus-kino i Oslo her på Montages. Nå har det endelig kommet noen lovende nyheter vedrørende finansieringen av prosjektet.

Kulturbyråden i Oslo kommune, Hallstein Bjercke, uttalte lørdag til Dagsavisen at han mener det ser lyst ut angående en realisering av det alternative teater-, kino- og debatthuset Verdensteatret, som nylig har endret navn til Vega Scene.

Prosjektet er et samarbeid mellom filmdistributøren Arthaus, Film fra Sør, Oslo Dokumentarkino, Dok*land og teatergruppen Kompani Camping om å etablere et kulturhus for teater, film og debatt i Hausmanns gate i Oslo. Etter at de fikk avslag på sin søknad om 50 millioner kroner i etableringsstøtte for om lag et år siden, har det dog vært stille rundt prosjektet. Nå virker det derimot som ting endelig er i ferd med å skje, og skal vi tro Bjercke, kan Vega Scene bli en realitet allerede i 2016:

Vi er nok ikke så langt unna. Jeg tror Verdensteatret (nå Vega Scene) er klare i 2015 for å videreutvikle prosjektet sitt, og den aktuelle eiendommen de har sett på skal jo selges rundt nyttår. Jeg tror de vil være oppe og gående i 2016.

Videre forteller Bjercke til Dagsavisen at Kompani Camping, Film fra Sør og Oslo Dokumentarkino vil motta utviklingsstøtte i form av økt driftstilskudd fra Oslo kommune dersom bystyret vedtar budsjettforslaget i desember (les mer om de foreslåtte økningene hos Dagsavisen). Prosjektet har tidligere mottatt 650.000 kroner i utviklingsstøtte.

I en oppfølgingsartikkel uttaler Unnur Sande, daglig leder i Arthaus, blant annet følgende til Dagsavisen: «Signalet fra politisk hold øker våre muligheter til å hente inn midler fra private. Dette er noe av det viktigste som har skjedd.»

Oslo er overmoden for en ny og alternativ kino, men om Vega Scene faktisk blir en realitet allerede i 2016 gjenstår å se. Vi tør ikke glede oss for tidlig.