Uhyggelig effektiv, ny trailer til M. Night Shyamalans grøsser Old

Tiden er inne for en ny film fra spenningsmesteren M. Night Shyamalan, og med Old virker han å melde seg frivillig til å levere den mest creepy filmen i den postpandemiske kinosommeren vi står overfor. I denne ferske traileren monteres en serie ubehagelige scener og ideer etter hverandre, og resultatet fremkaller pur uhygge.

Da vi i februar skrev om første smakebit fra Old, i form av den presise Super Bowl-teaseren, forsøkte vi oss på en slik oppsummering av det som virker å være plottet: En familie ferierer ved en tropisk strand og innser at stedet de oppholder seg har uforklarlige egenskaper som gjør at alle eldes raskere enn normalt. Plutselig har de bare timer igjen å leve.

Shyamalans auteurtrekk er ikke bare synlige i hvordan han meisler ut sin visuelle egenart, men også på det renskårede idéplanet. Old gir intrykk av å være et saftig tilskudd til Shyamalans filmografi, og med tanke på toppformen regissøren har holdt ved like helt siden comebacket med The Visit i 2015, er det all grunn til å skru opp forventningene.

Rollebesetningen i Old virker dessuten også å være originalt skrudd sammen: Vicky Krieps fra Phantom Thread i det ene hjørnet, Gael García Bernal i det andre, og enda et hyggelig tilfelle av Thomasin McKenzie-casting i kjølvannet av Leave No Trace (som omtalt i gårsdagens sak om Last Night in Soho-traileren), samt Rufus Sewells alltid ulmende tilstedeværelse.

En rekke av grunner til å glede seg med trygt forankrede forventninger, og det timeglasslignende narrativet – livstid som renner ut av rollefigurenes hender i rekordfart – er jo ikke helt uten pandemirelevans heller. «Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet

*

*