TIFF sin publikumspris tildelt kanadiske Beans

TIFF 2022: Tromsø internasjonale filmfestival avsluttes i kveld, og i den anledning er resultatet av publikums stemmer klart. Blant årets filmer viser det seg at kanadiske Beans er den høyest skattede.

TIFF sine tilskuere har for vane å gå sine egne veier, som blant annet forårsaker at ikke spesielt profilerte filmer får svært imponerende besøkstall – hvilket naturligvis er gledelig. Og da årets stemmer til Publikumsprisen ble summert, ble det en liten kanadisk produksjon som gikk av med seieren. Beans er Tracey Deers til dels selvbiografiske spillefilmdebut og kretser rundt Oka-krisen, som fant sted i Quebec i 1990.

I festivalkatalogen heter det at «Beans er en fortelling om å vokse opp i urolige politiske tider, og en styrkende bekreftelse av urfolks identitet. (…) Basert på de traumatiske opplevelsene Tracey Deer selv gjennomgikk som barn, viser denne vakre filmen fra innsiden hva Mohawk-samfunnene gjennomgikk under deres 78 dager lange konflikt med regjeringen. Den fremhever også kvinnenes rolle i kampen for urfolks rettigheter og frihet, og den unge skuespillerinnen Kiawentiio skinner virkelig i hovedrollen.»

I alt ble det solgt 31 008 billetter under årets TIFF, og av disse var 3370 til forestillinger via strømming på festivalens plattform TIFF Digital. De inkluderer dessuten de omlag 2500 skoleelevene som er påmeldt til TIFFs skolevisninger som pga. smittevernreglene i starten av januar ble utsatt til etter festivalen.

Dette må sies å være svært solide tall når man tenker på hvilke utfordringer festivalen har hatt med smittevernsbegrensninger som blant annet har medført redusert kapasitet i kinosalene.