TIFF 2021 – Filmprat: En samtale med Guro Bruusgaard om HAN

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og ettersom årets utgave er heldigital – av hensyn til nasjonale smitteverntiltak – dekker vi festivalen «på avstand» med artikler og podkaster.

*

TIFF 2021: I denne siste episoden av årets Filmprat fra filmfestivalen i Tromsø møter Montages-redaktør Karsten Meinich regissør Guro Bruusgaard til samtale om hennes spillefilmdebut HAN.

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement under Tromsø internasjonale filmfestival, der vi fører samtaler med deltagende filmskapere eller andre relevante festivalpersonligheter. Ettersom TIFF i 2021 er et heldigitalt arrangement, har disse møtene blitt virtuelle.

Gjennom produksjonsselskapet Alternativet har Guro Bruusgaard og tre andre filmskapere – Mariken Halle, Katja Eyde Jacobsen og Magnus Mork – etablert et miljø der de kan «stå i praksis», som Bruusgaard formulerer det, og ta grep om utviklingen og produksjonen av sine filmer uten å miste kunstnerisk kontroll. I fjor deltok Alternativet med Halles Vi er her nå på TIFF (som Bruusgaard produserte), og i år er det altså Bruusgaards spillefilmdebut som regissør, HAN, som får sin premiere.

I samtalen nedenfor forteller regissøren bl.a. om arbeidet med research og utviklingen av manuset til HAN, skrevet i samarbeid med Fijona Jonuzi, som dreier seg rundt tre mannlige rollefigurer med hver sin krise. Bruusgaard forklarer også hvorfor tematikken i HAN har vært så viktig for henne å formidle gjennom filmen, og på hvilken måte flettverksfilmer fra tidlig 2000-tall og krenkelseshumor fra tv-serier som Seinfeld og Curb Your Enthusiasm har vært inspirasjonskilder underveis.

Filmprat/Film Talks er et konsept gjennomført av TIFF og Montages. Videointervjuet er produsert av Montages i samarbeid med festivalen.