The Fits vant Aurora-prisen i Tromsø

TIFF 2017: Hele syv priser ble delt ut under den offisielle avslutningsseremonien på Kulturhuset i Tromsø i går kveld. Det ble amerikanske Anna Rose Holmers debutfilm, The Fits, som stakk av med Aurora-prisen.

Aurora-prisen er festivalens hovedpris, og juryens begrunnelse lyder slik: «Auroraprisen går til en sterk, poetisk og tankevekkende film, som byr på en ny og vakker tilnærming til det cinematiske språk og historiefortelling. Det er en gåtefull og medrivende opplevelse.» (Vår omtale kan du lese her.)

Cristian Mungiu var årets mest profilerte gjest på TIFF, og tok med seg FIPRESCI-prisen for Den store prøven. Svend B. Jensen, direktør for filmens norske distributør Arthaus, mottok prisen på vegne av regissøren. Juryens begrunnelse er som følger: «Et gripende fremstilling av en dysfunksjonell familie, som på mesterlig vis vever et næret karakterdrama inn i en intelligent kommentar til et samfunn i forfall.»

Tromsøpalmen, for beste film i kort- og dokumentarfilmprogrammet Film fra Nord gikk til svenske Sommarnatt, signert Jonas Selberg Augustsén.

Den internasjonale filmklubb-juryens pris, Don Quijote, ble tildelt islandske Heartstone og regissør Guðmundur Arnar Guðmundsson, som i likhet med Mungiu gjestet festivalen, og selv var til stede under seremonien. Den Norske Fredsfilmprisen gikk til norske Fluefangeren av Izer Aliu.

TIFF delte også ut en helt ny pris i år: Faith in Film Award, til et verk som kan «bidra til en forståelse av betydningen av religion i våre daglige liv». Den første gikk til Forever Pure (Israel, England, Norge) av regissør Maya Zinshtein.

Publikumsprisen gikk – ikke overraskende – til den lokalt forankrede Ishavsblod – De siste selfangerne av Trude Berge Ottersen og Gry Elisabeth Mortensen.