Berlinalen 2015

Terrence Malicks Knight of Cups til hovedkonkurransen i Berlin

I ettermiddag ble de første titlene som er aktuelle for neste års hovedkonkurranse under filmfestivalen i Berlin offentliggjort. En tittel som får mange journalister til å bestille flybilletter i dette øyeblikk, er Terrence Malicks Knight of Cups.

Knight of Cups ble ferdig innspilt for en god stund tilbake, men som vanlig foretrekker Terrence Malick å tilbringe mye tid i klipperommet, og dermed er det alltid vanskelig å forutse når filmene får premiere. Derfor må det sies å være en positiv overraskelse at Knight of Cups er like rundt hjørnet – vi har ikke snappet opp konkrete Berlinale-rykter på forhånd.

Christian Bale, Cate Blanchett og Natalie Portman skal i utgangspunktet spille hovedrollene i filmen, men det er vanskelig å spå hva som har skjedd i klippen, der Malick har for vane å omstrukturere filmene sine til det ugjenkjennelige. (Eksempelvis hadde Adrien Brody opprinnelig en sentral rolle i Den tynne røde linjen, men ble skjøvet ut i periferien i den ferdige filmen.)

De andre Berlinale-aktuelle titlene som ble presentert i dag er: Andrew Haighs 45 Years, Andreas Dresens Als wir träumten (As We Were Dreaming), Peter Greenaways Eisenstein in Guanajuato, Jayro Bustamantes Ixcanul (Ixcanul Volcano), Alexey Germans Pod electricheskimi oblakami og Kenneth Branaghs Disney-film Cinderella (utenfor konkurranse).

Årets Berlinale foregår i perioden 5.-15. februar. Darren Aronofsky er jurypresident.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Geir J. Olsen sier:

  Ut i fra traileren kan jeg da anta at Bale ikke kommer til å få den samme stygge opplevelsen som A.Brody fikk første gang han så en tidlig versjon av Thin Red Line. Malick kunne kanskje vært respektabel og hensynsfull nok til å fortelle Brody på forhånd at hans hovedrolle var forvandlet til å knapt være med i filmen.

  Personlig synes jeg The Thin Red Line er rimelig overvurdert. Vakker på mange måter, men etter alt det enorme tidkrevende arbeidet i post-produksjon synes jeg filmen likevel virker nesten halvferdig, at det er noe som mangler. Mulig følelsen skyldes mer Malicks evne til å miste grep om historiene sine fordi han blir opphengt i vakre, noen ganger symbolske, bilder. Brad Pitt beskrev han vel som en dykker som venter på en havskilpadde, og da dyret endelig kommer forbi blir han så oppslukt av den at han svømmer etter helt til han er alt for langt unna båten. Ser heller ikke hvorfor han castet så mange kjente skuespillere i Thin Red Line. Det var fullstendig unødvendig, de bare bidro til å trekke oppmerksomheten vekk fra de fantastiske omgivelsene og historien ellers. Det blir sånn «oi dette er vakkert, mm.. fasciner..NÆH GIIID der er George Cloooneeeeeeyyyy!»

  For meg personlig er Malicks overlegent beste filmer fortsatt hans to første.

  • Aksel Steen sier:

   Grunnen til at han castet så mange kjente skuespillere var vel rett og slett fordi så utrolig mange henvendte seg til Malick da de hørte han skulle gjøre comeback. Det går historier om mange store navn på et eller annet tidspunkt var tilknyttet filmen, Depp blant annet.

   Jeg synes forøvrig at The Thin Red Line er dypt rørende og fantastisk film. Den er også ganske unik som en krigsfilm og bruker «krig» mer som et virkemiddel for å forklare konstrasten mellom menneske og naturen (eller nærmere sagt forholdet?). Synes spesielt motsetningene mellom Penn og Caviziel’s karakterer er meget belysende her.

 2. Tobias Strøm-Blakstad sier:

  Malick er en skrue, ja, og historiene om hans eksentriske vigør er mange. Christopher Plummer sendte jo et småsint brev til regissøren hvor han sa at fyren måtte skaffe seg en manusforfatter. Det kan man skjønne etter å ha sett The Tree of Life. Sean Penn virker å være like forundret over at han er med i den filmen som publikum.

  Men Bale returnerer, som en av få. Vi får vel glede oss.

 3. Geir J. Olsen sier:

  Til Aksel: skjønner at store stjerner stod i kø, men han kunne kanskje motstått fristelsen? Dessverre er det vel sånn at jo større navn som ble med, jo mer penger fikk vel han også til prosjektet.

  Minner meg om en av disse Jesus-filmene hvor plutselig John Wayne dukker opp som soldat helt på slutten.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>