Syk pike tildeles tre Filmkritikerpriser

Filmkritikerprisen for fjorårets beste norske langfilm går til Syk pike, skrevet og regissert av Kristoffer Borgli. Det melder Norsk filmkritikerlag i en pressemelding i ettermiddag, der det også fremkommer at Syk pike tildeles lagets to andre utmerkelser.

I tillegg til Filmkritikerprisen vinner Syk pike prisene for beste skuespiller (Kristine Kujath Torp) og beste fagfunksjon (makeup-designer Dimitra Drakopoulou). Siden 2018 har det vært delt ut priser i tre kategorier, og dette er første gang én film har stukket av med alle sammen. Det er vel fortjent, mener vi i Montages, som kåret Syk pike til fjorårets beste norske film.

Her er Filmkritikerlagets begrunnelser:

Filmkritikerprisen 2023

Etter en oppsiktsvekkende premiere på filmfestivalen i Cannes, har publikum over hele verden det siste året vridd seg i kinosetene av både vantro latter og et knugende ubehag. Man ler fordi situasjonene som hovedfiguren setter seg selv i er slående absurde og bitende sorthumoristiske, samtidig som det stikker å innse at hennes gryende narsissisme ikke nødvendigvis ligger langt unna våre egne identitets- og markeringsbehov. Filmen har flere skarpe observasjoner av samtidens trang til konstruert imagebygging i både vennekretser og sosiale medier. Den forteller historien med faretruende mørke og morbide virkemidler, samtidig som den er veldig, veldig morsom. Filmkritikerprisen 2023 går til Kristoffer Borgli for Syk pike.

Beste skuespiller

I en film som handler om å bli sett, målbærer skuespilleren både en ubehagsfølelse som gjennomsyrer vår samtid, og individets numne usikkerhet bak en fasade av selvsentrert sug etter oppmerksomhet. Det er en tvers gjennom usympatisk rollefigur som i måten den tolkes på, balanseres slik at vi blir emosjonelt bergtatt. Ikke nødvendigvis av sympati, men av nysgjerrighet, frustrasjon og irritasjon. Sett mot rollefigurens bratte og selvpåførte forfall i sin narsissistiske desperasjon, er innsatsen også preget av et nærmest intuitivt skuespillerhåndverk hvor nyansene i det fysisk frastøtende manes fram mot alle odds. Det er en forrykende prestasjon og en forutsetning for filmens dyptloddende og humoristiske kraft. Filmkritikerprisen for Beste skuespiller 2023 går til Kristine Kujath Thorp for hovedrollen i Syk pike.

Beste fagfunksjon

I Syk pike er noen av de mest avanserte og uttrykksfulle sminkebaserte effektene vi har sett i en norsk film, helt avgjørende for å fortelle historien om hovedpersonens tiltagende moralske fordervelse. Som i en film av David Cronenberg, illustrerer de hovedpersonens indre tilstander. De blir aldri en attraksjon i seg selv, men snarere en forlengelse av skuespiller Kristine Kujath Torps formidling. Jo villere situasjonene blir, desto drøyere blir effektene, men likevel forblir de presist megetsigende og derfor forbausende subtile – hvis det er mulig å si om en film der rollefiguren mister ansikt på så brutale måter at det nærmest renner nedover genseren hennes. Filmkritikerlagets fagpris 2023 går til makeup-designer Dimitra Drakopoulou og prosthetics-designer Izzi Galindo for arbeidet på Syk pike.

Prisen ble først delt ut for 73 år siden og er kåret etter en avstemning blant lagets rundt 90 medlemmer. Alle prisene vil bli delt ut ved et senere arrangement. Her er vår analyse av Syk pike.